Lelek lesný - malý, rýchly a tajomný vták

Lelek lesný - malý, rýchly a tajomný vták

Dnes predpoludním vás spolu s ornitológmi pozveme na pár minút do sveta vtáčej ríše. K vtákovi, ktorý patrí k najzaujímavejším a najtajuplnejším. Je veľmi nenápadný a tak je vysoko pravdepodobné, že ste sa s ním ešte nestretli, ale  je dosť možné, že ste ho v lese za súmraku už počuli. Volá sa Lelek lesný a venuje sa mu aj dvojica odborníkov zo Zoologického ústavu SAV - Alžbeta Darolová a Richard Schnürmacher. V Európe existuje niekoľko druhov lelkov. Hanu Michalčíkovú zaujímalo, ako je na tom Slovensko?

Lelek lesný - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pred chvíľou sme hovorili o tom, čím je tajuplný a zaujímavý vtáčik z našej prírody - Lelek lesný - pozoruhodný. Na Slovensku má svoje stabilné zastúpenie - hniezdi tu okolo 1000 až 2000 párov. A má ešte jednu pozoruhodnú vlastnosť, ktorú mu niektorí aj závidím - dokáže úplne vypnúť a to tak, že prestane vyhrievať svoje telo. Richard Schürmacher a Alžbeta Darolová z Ústavu zoológie SAV tento stav podrobne popísali Hane Michalčíkovej.

Lelek lesný - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tak ako sme práve počuli, sa s nami pri odlete lúči drobný, ale rýchly a tajuplný vták - Lelek lesný, ktorému časť svojho vedeckého výskumu venujú aj Alžbeta Darolová a Richard Schnürmacher zo Zoologického ústavu SAV.

Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame