Vakcinácia včiel

Vakcinácia včiel

Mor včelieho plodu patrí takpovediac k najväčším strašiakom včelárov, pretože ak sa do včelstva dostane, musí sa úplne zlikvidovať. V Spojených štátoch amerických aktuálne zaregistrovali prvú vakcínu proti tomuto ochoreniu pre včely. Viac v rozhovore s odborníkom na včelárstvo Róbertom Chlebom zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity zistila Jana Obrancová.

Vakcinácia včiel - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na svete je prvá vakcína určená pre hmyz. Pre tých, čo sa zamysleli nad tým, prečo by sme mali očkovať hmyz ako sú komáre či muchy, vyvedieme z omylu – prvá takáto vakcína je určená pre včely a tie, všetci musíme uznať, určite na svete potrebujeme. Očkovacia látka ich má ochrániť proti ochoreniu známemu ako mor včelieho plodu. Ako to funguje? Aj na to sa Róberta Chleba zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity opýtala Jana Obrancová.

Vakcinácia včiel - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Verme teda, že vakcína pre včely naozaj bude fungovať, a že prinesie možnosť chrániť včelstvá pred ochoreniami, ktoré pre ne v súčasnosti znamenajú istú likvidáciu. Dozvieme sa to istotne až o pár rokov po tom, čo vakcínu otestujú v USA.

Autor: Jana Obrancová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame