Ako súvisí triedenie papiera s ochranou životného prostredia?

Ako súvisí triedenie papiera s ochranou životného prostredia?

Viete, ako súvisí triedenie papiera s ochranou životného prostredia? Najdôležitejšie je vzniku odpadu predchádzať - a až následne triediť a recyklovať. To sa nám na Slovensku darí. Kým v roku 2015 sme recyklovali iba 15 % komunálneho odpadu, predvlani to bolo rovných 49 percent. Možno aj vďaka tomu, že už v základnej škole sa deti učia, že do modrých odpadových nádob patria noviny, kancelársky papier, časopisy, reklamné letáky, kartóny a papierové obaly. Miroslavovi Würflovi to potvrdil Marek Brinzík zo spoločnosti Natur-Pack.

Triedenie papiera I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes hovoríme o nakladaní s odpadmi a triedení zberového papiera. Vedeli ste, že až 42 percent vyťaženého dreva vo svete sa spotrebuje na výrobu papiera? Pritom recyklácia jednej tony papiera ušetrí 26.500 litrov vody a zachráni 17 stromov. Najdôležitejšie je - správne vytriediť odpad. Miroslava Würfla zaujímalo, či aj knihy, lebo sú z papiera, tiež patria do modrej nádoby na odpad? Odpovedá manažérka externej komunikácie spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu Bratislava Zuzana Balková.

Triedenie papiera II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pre Európsku úniu, ako aj Slovenskú republiku platí cieľ - do roku 2025 pripraviť 55 percent komunálneho odpadu na opätovné použitie, teda na recykláciu. Môže k tomu prispieť ešte kvalitnejšie triedenie zberového papiera, aby sme si vo väčšej miere chránili prostredie, v ktorom žijeme. 21. apríla si pripomenieme Deň Zeme. Tento sviatok oslavujú milióny ľudí na celom svete, ktorým záleží na našej planéte. Preto aj tento rok bude nielen na Slovensku množstvo ekologických podujatí.

Autor: Miroslav Würfl

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame