Na Slovensku pribúdajú invázne živočíchy

Na Slovensku pribúdajú invázne živočíchy

Väčšina z nás sa so švábmi stretla. Neplánovane, vo svojej vlastnej domácnosti, alebo na chate. Vedci sa domnievajú, že šváby sa objavili počas éry karbónu, čiže  pred viac ako 280 miliónmi rokov. Šesťnohé stvorenia  sú jednoduché zvieratá, sú známe svojou averziou na svetlo a vieme o nich, že milujú skupinový život. Šváby sú nočným hmyzom a preto sa cez deň schovávajú v štrbinách a v rôznych úkrytoch.  A aj tým nám robia vrásky na čele. Hana Michalčíková sa najskôr pýtala ľudí, či sa už so švábmi stretli, či ich videli?

Na Slovensku pribúdajú invázne živočíchy I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pred chvíľou sme hovorili o šváboch, ktoré sú udomácnené na Slovensku. Slovenskí vedci však hľadali aj ďalej za hranicami. A tak sa im podarilo nájsť  jeden vzácny svetový unikát- švába, ktorého našli v ázijských lávových jaskyniach. Tento miniatúrny druh švába vzbudil pozornosť zoológov na celom svete. Hoci žije v prostredí, ktoré sa dlhodobo nemení, je ohrozeným druhom. Ďalším podnetom na skúmanie sú invázne druhy aj na tie sa Hana Michalčíková pýtala ďalej doktora Ľubomíra Vidličku z Ústavu zoológie SAV.

Na Slovensku pribúdajú invázne živočíchy II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A čo zaujímavého zistili ešte vedci o šváboch? Napríklad, že majú osobnostné vlohy a vedia prejaviť rôzne charakterové črty, dokážu prežiť v ťažkých podmienkach a dokážu sa prispôsobiť nehostinnému prostrediu. Dýchajú cez malé otvory na tele, takže ani  strata hlavy im nepreruší prísun kyslíka. No a potrebujú jesť a piť. Kým bez jedla vydržia až mesiac, bez vody vydržia len asi týždeň.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame