Kliešte na vzostupe

Kliešte na vzostupe

Hovorí sa,  že život je zmena. Na druhej strane, nie každá zmena, hrá v náš prospech. Na mysli mám klimatickú zmenu a kliešte. Kým v minulosti tieto večne smädné parazity, nemali chuť žiť vo výškach, teraz nie je raritou priniesť si prisatého kliešťa aj z Vysokých Tatier. Kliešte vraj dokážu uhasiť svoj smäd aj z vodnej pary, ale hlad si ukoja na nás. Pijú, cicajú koľko vládzu. Podaktorí by to aj „možno aj vydržali“, ak by kliešte neboli zdrojom závažných infekcií, bakteriálnych aj vírusových. Na aktuálnu situáciu vo výskyte spomínaných ochorení sa Janka Bleyová opýtala epidemiologičky MUDr. Jany Kerlik z Úradu verejného zdravotníctva.

Kliešte na vzostupe I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kliešte sú aktívne, keď denná teplota dlhší čas dosahuje 7 až 8 stupňov Celzia. Svoje obete vyhľadávajú najmä v čase párenia, obvykle v apríli až máji. Hovoríme o jarnej aktivite kliešťov. A práve v tomto období sú nielen smädné, ale sú aj zdrojom závažných infekcií. Téme sa s odborníkmi MUDr. Janou Kerlik z Úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici a s epidemiologičkou prof. Zuzanou Krištúfkovou venuje Janka Bleyová. Najskôr však oslovila niekoľkých spomedzi vás. Bratislavčanov sa pýtala, či už mali nejakú skúsenosť s kliešťami.

Kliešte na vzostupe II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Odborníci, ako ste napokon počuli, sa zhodujú v názore, že Slováci nevenujú  dostatočnú pozornosť infekciám, ktoré spôsobujú kliešte. Aj preto sa rozhodli sprostredkovať vám informácie o prenose kliešťovej encefalitídy, ale i liečbe a prevencii na webovej stránke s jednoduchým názvom cesty kliešťa.

Autorka: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame