Projekt City Nature Challenge zapája obyvateľov do spoznávania prírody v meste

Projekt City Nature Challenge zapája obyvateľov do spoznávania prírody v meste

Za prírodou nemusíme v mestách nevyhnutne cestovať veľmi ďaleko, pretože ju máme v niektorých prípadoch priamo pod oknami.  Aj mestskom prostredí nájdeme na zelených priestranstvách a v parkoch bohatú prírodnú rozmanitosť, ktorá sa dá zaznamenávať prostredníctvom bezplatnej prírodovednej aplikácie iNaturlist. Tatiana Šušková v jednom z bratislavských parkoch zisťovala, či si jeho malí aj veľkí návštevníci všímajú, čo v ňom žije a rastie.

Projekt City Nature Challenge I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Projekt City Nature Challenge zapája obyvateľov miest do dokumentovania a spoznávania prírody v meste. Cieľom je poukázať na rozmanitosť mestskej prírody, prispieť k mapovaniu biodiverzity a jej ochrane.

Tento rok prebiehal na celom svete už jeho deviaty ročník a od 26. do 29. apríla sa doňho mohli zapojiť aj obyvatelia Bratislavy. O tomto podujatí povedala Tatiane Šuškovej viac Alena Vaľková z občianskeho združenia Stromosvet, ktoré bolo jeho miestnym organizátorom na území hlavného mesta.

Projekt City Nature Challenge II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A už máme aj svetové výsledky z 9. ročníka výzvy City Nature Challenge. Tento rok bol celosvetovo bol zaznamenaný rekordný počet pozorovaní, viac ako 2,4 milióna za 4 dni. Spoločným úsilím bolo zdokumentovaných viac ako 65 600 rôznych druhov, vrátane 3 940 vzácnych alebo ohrozených druhov. Do deviateho ročníka globálnej výzvy sa zapojilo viac ako 83 tisíc ľudí z rôznych častí sveta.

V Bratislave počas štvordňovej výzvy jej organizátori z občianskeho združenia Stromosvet zaznamenali 1 390 pozorovaní, čo je 5-násobne viac ako pri pilotnom ročníku City Nature Challenge Bratislava v roku 2021. Do termínu vyhodnotenia výsledkov tohtoročnej výzvy bolo identifikovaných 504 rôznych druhov, vrátane viacerých vzácnych druhov a troch inváznych druhov.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame