Muchy sú otravný, ale nie zbytočný hmyz

Muchy sú otravný, ale nie zbytočný hmyz

Ak sme mrzutí, zvyčajne sa nás ľudia pýtajú: „Čo ti mucha sadla na nos?“ Nesadla, lenže ak by naozaj sadla, pokoj by sme nemali. A to nehovorím o situácii, keď nám mucha sadne na stôl, či nebodaj na tanier. V tej chvíli už máme po chuti. Skrátka, mucha je hmyz, ktorého sa síce nebojíme, ale štítime sa ho. Hoci uznávame, že v ríši hmyzu, má každý druh svoje opodstatnenie, múch sa bez rozpakov zbavujeme. Hana Michalčíková oslovila niekoľkých náhodných chodcov a pýtala sa, aké majú skúsenosti s muchami?

Muchy sú otravný, ale nie zbytočný hmyz I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zdanie klame. O tom sme sa už v živote presvedčili neraz. A tak je to aj v prípade hmyzu, ktorý mnohí považujeme za otravný, nečistý, zbytočný. Ale naozaj je to len náš vnútorný pocit. Podľa odborníkov na hmyz - entomológov, muchy nie sú u nás premnožené. Rad hmyzu, do ktorého patria aj muchy sa odborne nazýva dvojkrídlovce, ľudovo však veľkú časť zástupcov tohto radu prezývame muchy. A keďže ide o veľkú skupinu hmyzu, entomológ Adrián Purkart z Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave vysvetlil Hane Michalčíkovej aj fakt, prečo je napríklad mucha domáca pre ľudí problémom.

Muchy sú otravný, ale nie zbytočný hmyz II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tak si zapamätajme. Na Slovensku žijú skutočne aj chránené muchy. Nie sú to však tie, s ktorými sa stretávame napríklad v domácnosti. Žijú, ako sme sa od vedeckého pracovníka Katedry zoológie Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave Adriána Purkarta dozvedeli, vo vybraných lokalitách nášho územia. A ide o druhy, ktoré sú vzácne svojím výskytom.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame