Nebezpečenstvo kobyliek je aktuálne aj tento rok

Nebezpečenstvo kobyliek je aktuálne aj tento rok

Boli v Mexiku, kde zanechali spúšť, extrémne premnožené sú v afrických štátoch, pred rokom pustošili pláže na Cypre, dnes prichádzajú zlé správy z Chorvátska. Domáci aj dovolenkári pozorujú obrovské roje kobyliek. Treba byť v strehu? Môžu ohroziť pokojnú dovolenku? Vystrašia len poľnohospodárov, alebo môžu znepokojiť aj turistov? Odpovede na tieto, aj ďalšie otázky, v súvislosti s kobylkami a ich masovými nájazdami hľadala aj Hana Michalčíková.

Nebezpečenstvo kobyliek je aktuálne aj tento rok I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Po chvíľke hudby budú v centre nášho záujmu opäť kobylky, či skôr koníky, ako nám upresnil zoológ z Adrián Purkart. Boj s kobylkami je veľmi starý. Poznali ho už starí Egypťania a v Biblii sa píše, že boh Egypťanov takto trestal  za ich hriechy rojom kobyliek. Priemerný roj kobyliek dokáže zničiť celú úrodu, ktorá by mohla nakŕmiť 2 500 ľudí na celý rok. Zaujímavé je, že púštna kobylka zje za deň toľko, koľko sama váži. No a roj dokáže uletieť tisíce kilometrov, a môže v ňom byť až desať tisíce kobyliek. Ďalšie zaujímavosti, napríklad aj o tom, či boli odjakživa na našom území, povedal Hane Michalčíkovej zoológ Adrián Purkart.

Nebezpečenstvo kobyliek je aktuálne aj tento rok II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Boj s kobylkami je aktuálny stále. Raz viac, inokedy menej. V roku 2020 početné krajiny východnej Afriky zaznamenali najsilnejšie roje kobyliek za posledné desaťročia. Hmyz sa prehnal cez poľnohospodárske krajiny v Keni, Etiópii, Ugande, Somálsku a Eritrei.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame