Ako môžu letné horúčavy ovplyvniť život rýb?

Ako môžu letné horúčavy ovplyvniť život rýb?

Život rýb býva v istých ročných obdobiach zložitý. Napríklad v lete , keď sa voda prehreje a teploty vonku vysoko prekračujú tridsiatky. Hana Michalčíková skôr, než dala slovo odborníkovi, sa pýtala medzi ľuďmi. Myslíte si, že ryby majú v horúčavách problémy?

Ako môžu letné horúčavy ovplyvniť život rýb? I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V letných horúčavách sa najlepšie cítime v blízkosti vodných plôch - riek, rybníkov, priehrad a jazier. Osvieži nás tak kúpanie, ako aj pozorovanie vodných živočíchov, najmä rýb. Ani oni to nemajú vo vode prehriatej slnkom jednoduché. Dôležité je pre nich množstvo kyslíka vo vode a tak sa Hana MIchalčíková pýtala Vladimíra Kováča, ktorý sa venuje ekológii vodných živočíchov, najmä rýb, aké prostredie rybám v lete najviac vyhovuje, či sú to rieky alebo uzavreté vodné hladiny?

Ako môžu letné horúčavy ovplyvniť život rýb? II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovorili sme o živote rýb v lete, v horúčavách. Možno vás zaujme aj v akom ročnom období je rybám najlepšie? Profesor Vladimír Kováč tvrdí, že jednoznačne na jar. Vtedy sa príroda v našom podnebnom pásme prebúdza, teploty sa síce zvyšujú, ale nie je vo vode ešte veľa rias  a jednoducho je to v dobe rozmnožovania. V lete, ak  máme rieky v dobrom stave, tak si  ryby poradia tým, že idú do hlbšej vody, alebo do lepšie prekysličených častí toku.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame