Dobrá rada: Emócie a deti

Dobrá rada: Emócie a deti

Tohtotýždňová dobrá rada patrí emóciám. Presnejšie, tomu, ako ich prežívajú naše deti a ako im v ich spoznávaní a prežívaní vieme byť nápomocní my- rodičia. V Medzinárodnom dome umenia pre deti Bibiana, je aj výstava s rovnomenným názvom. Venuje sa piatim základným emóciám - prekvapeniu, smútku , hnevu, radosti či strachu a s ním súvisiacimi fóbiami.  Tak sa na začiatok nechajte prekvapiť -   medzi deti, ktoré sa učili spoznávať svoje emócie, sa vybrala Martina Švirlochová.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prežitie pocitu, emócie s dieťaťom...V reálnom svete človek  prežíva emócie ako na bežiacom páse, ak budeme dieťa pred nimi chrániť, nenaučí sa s nimi zaobchádzať, nenaučí sa správne reagovať a môže mať neskôr problém v komunikácií s ostatnými.

Dnešná Dobrá rada sa odohráva v Bibiane na výstave s názvom Emócie. Je dôležité, aby ich deti poznali a vedeli s nimi pracovať. S Martinou Švirlochovou a autorkou výstavy  Ingrid Abrahamfyovou smerujeme dnes do miestnosti venovanej smútku. Aj vaše dieťa môže byť práve teraz vo fáze úzkosti, strachu, hnevu, šoku a popierania,  hľadá vinníka, vyjednáva,  snaží sa prijať skutočnosť.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sa budeme hnevať. Aj to je základná a úplne prirodzená emócia, ktorú prežívame tak my dospelí ako i deti. Tento týždeň sa učíme spoznávať detské emócie na výstave v Bibiane. Sprievodkyňou nám je autorka výstavy Ingrid Abrahamfyovová.  A aj kolegyňa Martina Švirlochová pozýva do miestnosti, ktorá v nás má vyvolať hnev, lebo, dobrá rada, máme si ho kde vybiť.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dobrá rada .je o emóciách, o tom, ako ich prežívajú deti a ako môžeme my dospelí, pomôcť deťom či už s hnevom, smútkom, prekvapením, alebo strachom.  Martina Švirlochová sa školákov zo ZŠ z bratislavskej Dúbravky pýtala, čo im robí radosť?

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sme sa venovali piatim základným emóciam. Zaujímalo nás, ako ich prežívajú deti a ako môžu pomôcť v tomto smere rodičia. Martina Švirlochová začala medzi deťmi aj debatu o strachu.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Nebojte sa strachu, ani iných emócií, sú prirodzené... tak by sme uzavreli tohtotýždňovú dobrú radu.
Od pondelka opäť na inú tému – ako riešiť susedské spory.


Autorka: Martina Švirlochová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame