Dobrá rada: Praktické rady a tipy pre hubárov

Dobrá rada: Praktické rady a tipy pre hubárov

Ak zatiaľ márne hľadáte v lese huby, počkajte si ešte na tú pravú hubársku sezónu. Zdá sa, že tá pre dlhodobo suché počasie príde tento rok na západné Slovensko neskôr ako zvyčajne. Vášnivý hubár, rodák z hornej Nitry, Ladislav Hagara je autorom atlasov húb vydaných vo viacerých jazykoch a môže sa pochváliť aj najväčším atlasom húb na svete. Je predsedom Slovenskej  mykologickej spoločnosti a tento týždeň nám povie všetko dôležité o hubách. Richard Šümeghy sa Ladislava Hagaru opýtal najskôr na význam húb pre prírodu. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vášniví hubári si tento rok prídu na svoje neskôr ako zvyčajne, pretože pravá hubárska sezóna sa na západnom Slovensku ešte nezačala. Uznávaného mykológa Ladislava Hagaru, ktorý sa výskumu húb venuje viac ako 37 rokov, sa Richard Šümeghy opýtal, kde na západe Slovenska nájdeme najviac húb.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Chcete sa aj vy stať dobrým hubárom a mať tak radosť z vlastnoručne nazbieraných húb, keď sa niekedy v priebehu septembra vyberiete do lesov na západnom Slovensku? Richard Šümeghy oslovil popredného mykológa Ladislava Hagaru a opýtal sa ho, čo by mal vedieť o hubách úplný začiatočník.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Keď prepukne tá pravá hubárska sezóna, mali by ste byť pripravení a vedieť by ste mali hlavné zásady pri zbere a skladovaní húb. Richard Šümeghy sa od dlhoročného mykológa Ladislava Hagaru dozvedel ďalšie praktické rady – ako a kde by sme mali.nazbierané huby skladovať.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň radíme hubárom a hovoríme s popredným mykológom Ladislavom Hagarom. Richard Šümeghy sa ho dnes opýtal na blahodarné účinky niektorých húb.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Toľko na tento týždeň o hubách a od pondelka sa z lesa vyberieme do virtuálneho sveta. Tam často krát na nás číha omnoho väčšie nebezpečenstvo ako jedovaté huby. Jedovaté poznámky, urážky, šikana. Ako sa proti nej brániť, ako chrániť seba, ale aj svoje deti pred kyberšikanou? Pokúsime sa poradiť.

Autor: Richard Šümeghy; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame