Dobrá rada: Ako sa správne otužovať?

Dobrá rada: Ako sa správne otužovať?

Je október, prichádzajú sychravé dni, prvé nádchy a kašeľ. Otužovanie sa spája s utužovaním-posilňovaním  imunity, s ľahším priebehom ochorení a inými výhodami. Je však vhodné pre každého? O dobré rady sa podelia nielen s Martinou Švirlochovou, predseda OZ Ľadové medvede  Ľubomír Klimek a otužilec s 15 ročnou praxou a bohatými skúsenosťami Laco Pečenka. Kto je podľa neho otužilec?

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sa učíme otužovať. Dobré rady ponúkajú dlhoroční otužilci z radov Ľadových medveďov: Ľubomír Klimek a Laco Pečenka. Martina Švirlochová sa ich pýtala, ako a kde začať? Žeby doma v sprche? Lebo, Ľadové medvede by asi najradšej skočili rovno do jazera.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Otužovanie je životný štýl, počúvame od pondelka v dobrej rade. K nemu patrí pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu, v každom počasí a primeranom oblečení, studené alebo striedavé sprchy, plávanie. Dôležité je často vetrať, spať v nevykúrenej miestnosti  a pod ľahšou prikrývkou, alebo rovno pri otvorenom okne.  Ak sa pýtate, kedy je najlepší čas začať s otužovaním, už sme počuli, že pokojne aj cez leto. Dôležité je poznať svoje telo a schopnosti, prispôsobiť ich veku i zdravotnému stavu. A najmä, nečakať, že v 60tke po rokoch zanedbávania sa, otužovaním vyliečime všetky svoje ťažkosti. Aj o tom nám už hovorili členovia združenia Ľadové medvede, dlhoroční otužilci Ľubomír Klimek  a Laco Pečenka. Otužovať môžete rekreačne ale aj športovo, aká je hranica medzi tým?

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes nás čaká s Martinou Švirlochovou skok do ľadovej vody. Spoločnosť nám budú robiť Ľadové medvede a dlhoroční otužilci – Ľubomír  Klimek  Laco Pečenka. Ale poďme na to pekne postupne, najskôr ľahké raňajky a potom, smer jazero.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj vás láka otužovanie? Celý týždeň sme si postupne dávkovali studenú sprchu až sme včera skočili do ľadovej vody spolu s predsedom OZ Ľadové medvede  Ľubomírom Klimekom a otužilcom s 15.ročnou praxou a bohatými skúsenosťami Lacom Pečenkom.  Na záver si ešte posvietime na to, v čom do vody chodíme.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak sme vás našimi radami k téme otužovanie motivovali, už túto nedeľu, 29.októbra o 9.00 na Zlatých pieskoch oficiálne začnú ľadové medvede Bratislava svoju plaveckú sezónu,  potom sa k nim môžete pridať prakticky každú nedeľu. Radi pomôžu, poradia.


Autorka: Martina Švirlochová; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame