Provensálska kuchyňa

Provensálska kuchyňa

Dnes je v móde zariaďovať kuchyňu v provensálskom štýle a mnohé gazdinky aj rady pripravujú Provensálskom inšpirované špeciality. Aj my dnes siahneme recepte z kraja levandúľ s autorkou mnohých kuchárskych kníh Dašou Ostertágovou a Beátou Repíkovou.  

Provensálska kuchyňa Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na  Provensálske medailónky na zelenine  potrebujeme
500 g bravčovej panenky, 1 citrón, panenský olivový olej, podľa chuti mleté čierne korenie a soľ, 1 menšiu mrkvu, malú cukinu, 2 zelené papriky, 2-3 paradajky, 2-3 mladé cibuľky aj s vňaťou, 3 vetvičky tymianu, olivový olej, hrubú morskú soľ,

Mrkvu umyjeme, očistíme a pozdĺžne prekrojíme, cukinu umyjeme, prekrojíme, priečne na polovicu a tiež pozdĺžne nakrájame. Papriku očistíme od semienok a pokrájame na hrubé mesiačiky, jarnú cibuľku umyjeme, očistíme a prekrojíme  na polovice. Všetko vložíme do pekáča, zalejeme olivovým olejom, posolíme, pridáme vetvičky tymianu a zakryjeme pokrievkou alebo alobalom. a vložíme do vopred vyhriatej rúry a pri teplote 180 °C pečieme asi 30 minút. Potom odokryjeme, pridáme na štvrtky pokrájané paradajky a asi 15 minút ešte dopečieme.

Medzitým si pripravíme medailónky takto: bravčovú panenku nakrájame na hrubšie plátky, výdatne pokvapkáme citrónovou šťavou, a asi 20 minút necháme odležať. Na panvici rozohrejeme olej a kúsky mäsa na ňom prudko opečieme. Opečené mäso potom vyberieme osolíme a  nahrubo pomletým korením okoreníme. Pred podávaním na taniere dáme pečenú zeleninu na ktorú položíme plátky mäsa. Podávame s varenými cestovinami a hlávkovým šalátom.

Autorka: Beáta Repíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame