Príprava na zimnú turistiku

Príprava na zimnú turistiku

Máme zimu, január patrí medzi jej najkrajšie mesiace a preto sa v dobrej rade tento týždeň zameriame práve na zimnú turistiku. Povieme si viac správnom výstroji, oblečieme vás tak ako sa na turistu patrí a prezradíme informácie o dôležitosti vrstvenia turistického oblečenia. Juraj Turis sa porozprával s vedúcim fakulty športov v prírode a plávania na fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave, Martinom Belásom. Aké sú teda základné zásady vrstvenia oblečenia počas zimnej pešej a vysokohorskej turistiky? 

Príprava na zimnú turistiku Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sa v Dobrej rade venujeme zanieteným turistom, ich zimnému výstroju, topánkam, ale najmä oblečeniu. Začali sme od základu, včera to bol správny výber prvej vrstvy, alebo funkčného spodného oblečenia a dnes sa pozrieme na vrstvu druhú. Juraj Turis v tejto súvislosti oslovil vedúceho fakulty športov v prírode a plávania na fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave Martina Belása. Akú funkciu má druhá vrstva oblečenia na zimnú turistiku?

Príprava na zimnú turistiku - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Január je najchladnejším mesiacom v roku, ale mnohým turistom nebráni vyjsť si do prírody. Niektorí vám dokonca povedia, že nie je nič krajšie, než turistika zimná. Na tú sa ale treba správne pripraviť a práve tejto problematike sme vyhradili dobrú radu na tento týždeň. Zatiaľ sme prezradili, ako by mala vyzerať funkčná spodná bielizeň , ako si vybrať druhú vrstvu oblečenia a dnes to bude vrstva tretia, tá posledná, ktorá by nás mala ochrániť od vetra. Aké sú teda jej najhlavnejšie funkcie? Juraj Turis sa opýtal vedúceho fakulty športov v prírode a plávania na fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave Martina Belása.

Príprava na zimnú turistiku - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zimná turistika je krásna, vyžaduje si však dôkladnú prípravu. Najmä, keď smerujeme do väčších nadmorských výšok. V predchádzajúcich častiach sme prezradili, ako by mala vyzerať funkčná spodná bielizeň , ako si vybrať druhú vrstvu oblečenia a ako tretiu, ktorá by nás mala ochrániť od vetra. V dnešnej časti sa zameriame na turistickú obuv. Aká je najvhodnejšia? To už sa Juraj Turis opýtal oslovil vedúceho fakulty športov v prírode a plávania na fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave Martina Belása.

Príprava na zimnú turistiku - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Takže turistická obuv podobne ako oblečenie potrebuje svoju údržbu, aby nám slúžila čo najdlhšie. Obuv treba skladovať čistú, kožu impregnovať špeciálnymi prostriedkami, najlepšie na báze včelieho vosku. Sušiť obuv stačí vo vetranej miestnosti, kde je izbová teplota.   

Tento týždeň sa v Dobrej rade venujeme výbave na zimnú turistiku. Pozornosť sme venovali prvej, druhej i tretej vrstve oblečenia, no nevynechali sme ani výber správnej turistickej obuvi. Počas aktívneho pobytu na horách nesmieme zabudnúť určite na ochranu hlavy a rúk. Vnútorná vrstva čiapky a rukavíc by mala byť  zhotovená z materiálu, ktorý odvetráva telesný pot a vonkajšia vrstva by mala byť odolná voči poveternostným podmienkam, ako je vietor a dážď.  Čo je neoddeliteľnou súčasťou turistického výstroja? Juraj Turis sa aj nato opýtal vedúceho fakulty športov v prírode a plávania na fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave Martina Belása.

Príprava na zimnú turistiku - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Juraj Turis; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame