Suchý vzduch ohrozuje takmer všetkých

Suchý vzduch ohrozuje takmer všetkých

Tento týždeň sme si pre vás pripravili na každý deň pár dobrých rád týkajúcich sa problému, ktorý v tomto ročnom období málokoho obíde. Väčšina z nás totiž pracuje v uzavretých, vyhriatych priestoroch – a z práce sa čo najkratšou cestou presunieme domov, opäť do tepla. A tak nečudo, že v zime častejšie máme problém s dýchaním, škriabe nás v hrdle, štípu nás oči. Nie sú za tým však vírusy, ale – suchý vzduch. Viac povie Soňa Juriková. 

Suchý vzduch ohrozuje takmer všetkých - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Samozrejme, pravidelné 5 minútové vetranie každú hodinu je celkom problém v obytných priestoroch v noci.

Tento týždeň sa v rubrike Dobrá rada zameriavame na problém suchého vzduchu. Ten je aktuálny najmä v čase vykurovacej sezóny. Niekoho škriabe v krku, iného pália oči alebo omínajú suché sliznice v nose. Soňa Juriková sa dnes zamerala na to, ako si s týmto problémom poradiť.

Suchý vzduch ohrozuje takmer všetkých - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň radíme, ako si poradiť so suchým vzduchom v interiéri. Ideálna vlhkosť v interiéri by mala byť 40 – 60 %. Dnes sa Soňa Juriková zamerala na to, ako ju dosiahnuť pomocou rôznych elektrických zvlhčovačov. Oslovila odborníčku na ventiláciu Zuzanu Strakovú zo Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity. 

Suchý vzduch ohrozuje takmer všetkých - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včera sme sa dozvedeli, že elektrické zvlhčovače sú vhodné napríklad do detských jaslí alebo materských škôl, v ktorých nemôžeme každú hodinu otvoriť okná dokorán a poriadne vyvetrať. Nevýhodou takýchto spotrebičov je nielen ich cena, ale napríklad aj to, že sa tým pádom musíme zmieriť so šumom, ktorý tieto zariadenia vydávajú. Soňa Juriková sa preto zaujímala, aké efektívne sú iné metódy zvlhčovania priestoru.

Suchý vzduch ohrozuje takmer všetkých - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Takáto investícia podľa odborníčky na ventiláciu Zuzany Strakovej predstavuje pri stavbe rodinného domu zhruba 2 000 eur. Najjednoduchší spôsob, ako dosiahnuť prirodzenú vlhkosť v miestnosti aj počas vykurovacej sezóny je – otvoriť okno a poriadne vyvetrať.

Od pondelka podrobnejšie rozoberáme problém suchého vzduchu v interiéroch, ktorý nás trápi hlavne počas vykurovacej sezóny. Keďže mnohí trávime v uzavretých priestoroch celé hodiny, častejšie môžeme pociťovať pálenie očí, suchšie sliznice, prípadne škriabanie v hrdle. Suchý vzduch neprospieva pleti a celkovo oslabuje organizmus, ktorý je potom náchylnejší na rôzne virózy. Ako si s ním poradiť, dnes rekapituluje Soňa Juriková.

Suchý vzduch ohrozuje takmer všetkých - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

No a kým si na tú riadenú ventiláciu v dome našetríme, treba robiť aspoň to najjednoduchšie a zároveň najlacnejšie opatrenie – každú hodinu otvoriť na 5 minút okno dokorán a poriadne vyvetrať.

Autorka: Soňa Juriková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame