Tento týždeň varíme z plodov, ktoré nám ponúka príroda práve v tomto ročnom období- teda na jeseň. Okrem zemiakov, kapusty, či koreňovej zeleniny vyberáme zo zeme aj veľmi zdravú plodinu- cviklu. Uvaríme si z nej chutnú cviklovú polievku.
Marcele Jedinákovej recept povedala rodená Záhoráčka, bývala kronikárka mesta Stupavy, pani Gabriela Prokešová zo Stupavy.
Cviklová polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na prípravu cviklovej polievky potrebujeme:
Surovú cviklu- buľvu, jablko, zeler- buľvu, červenú cibuľu, sladkú smotanu alebo mlieko, mäsový alebo zeleninový vývar, prípadne bujón, trochu citrónu alebo octu, polievkové korenie.
Postup prípravy:
Ošúpanú a na kocky nakrájanú cviklu uvaríme.
Medzi tým na panvici udusíme na drobno nasekanú cibuľu, pridáme na kocky nakrájaný zeler a jabĺčko a dusíme. Potom pridáme vývar- množstvo podľa potreby.
Potom všetko spolu zmiešame a tyčovým mixérom zmixujeme do krémova. Dochutíme smotanou, vegetou, citrónom.
Podávame napríklad s vopred upraženými guličkami alebo opraženým pečivom.
Dobrú chuť.