Tekvicové rizoto

Tekvicové rizoto

Tento týždeň vám ponúkame kulinárske špeciality spisovateľky Petry Nagyovej – Džerengovej. Dnes to bude talianske tekvicové rizoto na slovenský spôsob. Miroslav Würfl najskôr zisťoval, čo všetko budeme potrebovať na jeho prípravu.

Tekvicové rizoto Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

To bola Petra Nagyová – Džerengová, ktorá pripravovala krémové tekvicové rizoto. Zopakujme si, čo budeme na jeho prípravu potrebovať: 

SUROVINY:

  • jednu tekvicu hokaidó
  • jednu cibuľu
  • štyri strúčiky cesnaku
  • taliansku krátko  zrnnú ryžu – dvestopäťdesiat  gramov 
  • jeden liter zeleninového vývaru
  • deci a pol suchého bieleho vína
  • parmezán
  • maslo
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • rukolu
  • a trošku citrónovej šťavy


POSTUP:

Najskôr prekrojíme tekvicu na polovicu, vyčistíme od semiačok, nakrájame na kocky, dve tretiny si dáme na pekáč, osolíme, pokvapkáme olejom a pečieme do zmäknutia pri 180-tich stupňoch Celzia.  Odloženú jednu tretinu tekvice si opražíme na cibuľke a cesnaku, pridáme čierne mleté korenie, zalejeme vodou a podusíme. Pridáme ryžu, podlievame  vínom a vývarom, a po dvadsiatich minútach je ryža al dente. Dochutíme lyžičkou masla, pridáme opečené kocky tekvice, posypeme parmezánom a tekvicovými semiačkami, ozdobíme rukolou - a môžeme servírovať.

Autor: Miroslav Würfl, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame