Tento týždeň vám ponúkame kulinárske špeciality spisovateľky Petry Nagyovej – Džerengovej. Dnes to bude talianske tekvicové rizoto na slovenský spôsob. Miroslav Würfl najskôr zisťoval, čo všetko budeme potrebovať na jeho prípravu.
Tekvicové rizoto Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
To bola Petra Nagyová – Džerengová, ktorá pripravovala krémové tekvicové rizoto. Zopakujme si, čo budeme na jeho prípravu potrebovať:
SUROVINY:
- jednu tekvicu hokaidó
- jednu cibuľu
- štyri strúčiky cesnaku
- taliansku krátko zrnnú ryžu – dvestopäťdesiat gramov
- jeden liter zeleninového vývaru
- deci a pol suchého bieleho vína
- parmezán
- maslo
- olivový olej
- soľ
- čierne mleté korenie
- rukolu
- a trošku citrónovej šťavy
POSTUP:
Najskôr prekrojíme tekvicu na polovicu, vyčistíme od semiačok, nakrájame na kocky, dve tretiny si dáme na pekáč, osolíme, pokvapkáme olejom a pečieme do zmäknutia pri 180-tich stupňoch Celzia. Odloženú jednu tretinu tekvice si opražíme na cibuľke a cesnaku, pridáme čierne mleté korenie, zalejeme vodou a podusíme. Pridáme ryžu, podlievame vínom a vývarom, a po dvadsiatich minútach je ryža al dente. Dochutíme lyžičkou masla, pridáme opečené kocky tekvice, posypeme parmezánom a tekvicovými semiačkami, ozdobíme rukolou - a môžeme servírovať.