Hríbové risotto

Hríbové risotto

Tento týždeň budeme pripravovať jesenné pochúťky s Miroslavom Lenkom, ktorý sa kuchárskemu fortieľu priúčal v renomovaných gastro-centrách v zahraničí. V kuchyni mu bude asistovať Janka Bleyová.

Hríbové risotto Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na prípravu „Hríbového risotta“ potrebujete tieto suroviny:

  • 400 g ryže Carnaroli
  • 3 šalotky
  • olivový olej
  • 2 dcl bieleho suchého vína
  • 1 liter silného vývaru
  • 150 g parmezánu
  • 100 g masla
  • 200 g mix hríbov – vynikajúce sú  dubáky a kuriatka,
  • tymián
  • petržlenovú vňať
  • soľ
  • korenie na dochutenie

A ako na to?

Na panvici zohrejeme olivový olej s 2 plátkami masla, šalotku nakrájame nadrobno a začneme ju restovať. Pridáme hríby, tymián, osolíme, okoreníme a restujeme na malom ohni 5 minút.

Orestované huby stiahneme z ohňa. Do hubovej zmesi pridáme ryžu a krátko orestujeme, podlejeme vínom, stiahneme oheň na mierny, odparíme alkohol a začneme podlievať vývarom. Ryžu vždy podlievame tak, aby bola hladina vývaru asi 0,5 cm nad ryžou a aby jemne vrela. Tento celý proces trvá približne 20 minút, kým je ryža uvarená  al dente. Hotové risotto odstavíme, pridáme plátok masla, posypeme parmezánom, nasekanou petržlenovou vňaťou a v prípade potreby dochutíme soľou.

Autor: Janka Bleyová, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame