Tento týždeň budeme pripravovať jesenné pochúťky s Miroslavom Lenkom, ktorý sa kuchárskemu fortieľu priúčal v renomovaných gastro-centrách v zahraničí. V kuchyni mu bude asistovať Janka Bleyová.
Hríbové risotto Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na prípravu „Hríbového risotta“ potrebujete tieto suroviny:
- 400 g ryže Carnaroli
- 3 šalotky
- olivový olej
- 2 dcl bieleho suchého vína
- 1 liter silného vývaru
- 150 g parmezánu
- 100 g masla
- 200 g mix hríbov – vynikajúce sú dubáky a kuriatka,
- tymián
- petržlenovú vňať
- soľ
- korenie na dochutenie
A ako na to?
Na panvici zohrejeme olivový olej s 2 plátkami masla, šalotku nakrájame nadrobno a začneme ju restovať. Pridáme hríby, tymián, osolíme, okoreníme a restujeme na malom ohni 5 minút.
Orestované huby stiahneme z ohňa. Do hubovej zmesi pridáme ryžu a krátko orestujeme, podlejeme vínom, stiahneme oheň na mierny, odparíme alkohol a začneme podlievať vývarom. Ryžu vždy podlievame tak, aby bola hladina vývaru asi 0,5 cm nad ryžou a aby jemne vrela. Tento celý proces trvá približne 20 minút, kým je ryža uvarená al dente. Hotové risotto odstavíme, pridáme plátok masla, posypeme parmezánom, nasekanou petržlenovou vňaťou a v prípade potreby dochutíme soľou.