Zapekané mäso so zeleninou v jednom pekáči

Zapekané mäso so zeleninou v jednom pekáči

Tento týždeň varíme podľa receptov majiteľky odevnej firmy Viery Beniakovej. Keďže je pracovne dosť vyťažená, tak sa snaží pripraviť jedlo pre celú rodinu chutne, ale aj rýchlo. Dnes to bude zapekané mäso so zeleninou v jednom pekáči. Miroslav Würfl najprv zisťoval, aké suroviny si musíme nachystať...

Zapekané mäso so zeleninou v jednom pekáči Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

To bola Viera Beniaková z Bratislavy, ktorá dnes pripravovala  zapekané mäso so zeleninou. V krátkosti si zopakujme suroviny, ktoré budeme potrebovať: 

Budeme potrebovať: 

  • mäso - kuracie, morčacie alebo bravčové rezne
  • zeleninu: cibuľu,  mrkvu, petržlen, zeler, tekvicu, cviklu
  • olivový olej
  • na prílohu zemiaky,
  • šunku, salámu, slaninku, klobásu, tvrdý syr 
  • na dochutenie bylinky, soľ, mleté čierne korenie, prípadne rozmarín

Osolené a okorenené rezne uložíme na cibuľové lôžko, ktoré sme položili na olivový olej do stredu plechu.

Prekladáme rezeň s variáciami salámovo, šunkovo – čo máte doma a syrom, aký máte radi, ak milujete parmezán, dá sa nakoniec posypať na povrchu, vytvorí perfektnú chrumkavú krustu.

Teraz si pripravíme zemiaky a zeleninu, ak chcete jesť zdravšie, vynechajte zemiaky a dajte len zeleninu, všetko očistené. Zase podľa počtu ľudí rátajte na osobu dva zemiaky + pečená zelenina..

Mrkvu a petržlen nakrájate na veľké hrubšie kolieska, zeler na hranolčeky, tekvicu a cviklu na mesiačiky, na veľké kusy cibuľu a cesnak na krúžky, ak ľúbite papriku, tak je úplne fajnová pečená, pridajte aj tú, na veľké kocky, prúžky nakrájanú.

Dochutenie: vo veľkej mise zamiešame, posolíme a trochu okoreníme mletým korením, rascu za kávovú lyžičku, hlavne pridáme bylinky, ak nemáte nič iné po ruke, tak provensálske už namiešané, ale fajn bude čerstvý rozmarín.

Rozmarín sa dáva na stonkách, aj 5 kusov, ten sa potom vyhodí, lebo stonka je drevitá, ale zanechá báječnú vôňu a chuť. Podlejte horúcou vodou a vložte do trochu predhriatej rúry.

Pečieme pri 180 stupňoch Celzia približne 45 minút. Na pol čas odporúčam prikryť alobalom, alebo druhým plechom. Úspech bude zaručený, lebo mäsko najprv trochu pridusíte a potom dopečiete do chrumkava. Na posledných 15 min dajte rúru na 220 C. Dajte pozor aby sa Vám veľmi nepripiekol syr. To je dobrý barometer. Syr by mal byť do zlato - hneda - chrumkava. Dobrú chuť!

Autor: Miroslav Würfl, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame