Kurací perkelt s haluškami

Kurací perkelt s haluškami

Tento týždeň varíme podľa receptov Viery Beniakovej. Už vyše tridsať rokov sa pohybuje vo svete módy. Je majiteľkou odevnej firmy a spolu s manželom často vymýšľajú nové kolekcie. Pri originálnom oblečení vlastného štýlu reaguje aj na najnovšie trendy, ale v kuchyni ostáva verná klasike. Miroslav Würfl zistil, že kurací perkelt s domácimi haluškami patrí u Slovákov medzi obľúbenú desiatku receptov, a preto nechýba ani v dnešnej ponuke...

Kurací perkelt s haluškami Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

To bola Viera Beniaková z Bratislavy, ktorá dnes pripravovala  kurací perkelt s haluškami. Výborný perkelt milujú asi všetci, tak si v krátkosti zopakujme suroviny, ktoré budeme potrebovať: 

Budeme potrebovať: 

  • Jedno kura, prípadne príslušný počet kúskov kuracích stehien alebo pŕs
  • Olivový olej
  • Kyslú smotanu
  • Cibuľu
  • Rascu
  • Červenú papriku
  • Mleté čierne korenie a soľ.

Na halušky:

  • celozrnnú múku – akú máte, ale hladkú približne pol kila
  • soľ
  • jedno vajce
  • vodu
  • päťlitrový hrniec na vyvarenie halušiek
  • ideálne aj haluškovač, aby ste sa s nimi veľmi nenarobili

Umyté, odkvapkané, naporcované kura nasolíme, trochu okoreníme a opečieme na olivovom oleji. Opekáme tak, aby nám vznikla pekná chrumkavá kožka, pridáme aj štipku rasce – je to liek proti hlavy boleniu.

Nebojte sa pripečenej kože na spodku hrnca – to pustí hneď ako pridáme horúcu vodu, teda, keď máme všetky kúsky opečené podlejeme vodou, pridáme 2 lyžičky mletej červenej papriky, celé to dostane správny šmrnc.

Dusíme približne pol hodiny, kým sa mäsko jemne neodlupuje od kosti, potom zalejeme smotanou, v ktorej sme rozhabarkovali jednu polievkovú lyžičku hladkej múky, dodá jedlu inú príchuť.

Halušky si urobíte jednoducho, do pol kila hladkej múky pridáte jednu lyžičku soli, premiešate a pridáte jedno vajce. Potom prilievate postupne vodu, na začiatok stačí dva deci.

Neskôr podľa potreby pridávame vodu alebo múku, premiešané cesto má byť hladké, nie riedke, ani veľmi husté, aby halušky vedeli ľahlo prechádzať cez očká v haluškovači. 

Ak ho nemáte, cesto si položíte na hlboký tanier a postupne odrezávate nožom kúsky budúcich halušiek, snažte sa, aby voda vrela a aby ste ich mali rovnaké. Použite štvrtinu cesta, premiešajte a keď vyplávajú na povrch, vyberajte so sitkom.

Postup opakujeme do minutia cesta, teda cesto použijete asi na 4x, aby ste tie prvé halušky neprevarili, musíte ich pochytať do sitka, vybrať dať do osobitnej nádoby, kde ich scedené polejete zase trochou oleja, ideálne olivovým.

Pri pridávaní druhej várky halušiek všetky spolu premiešajte a znovu prilejte olej. Halušky môžete ozvláštniť pridaním do cesta: nasekanou pažítkou, alebo petržlenom. 

Dobrú chuť!

Autor: Miroslav Würfl, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame