Kuracie stehná so zemiakovou penou a šalátom

Kuracie stehná so zemiakovou penou a šalátom

Tento týždeň vám ponúkame recepty z kuchyne majiteľky odevnej firmy Viery Beniakovej. Miroslavovi Würflovi prezradila, že celá jej rodina miluje rôzne špeciality z kuraciny. Aj preto budú v dnes v hlavnej úlohe kuracie stehná so zemiakovou penou. Najprv si vypočujme, čo všetko si musíme na takýto chutný obed nachystať...

Kuracie stehná so zemiakovou penou a šalátom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

To bola Viera Beniaková z Bratislavy, ktorá dnes pripravovala kuracie stehná so zemiakovou penou a šalátom. Tu sú suroviny, ktoré budeme potrebovať: 

Budeme potrebovať:

  • Kuracie stehná
  • Zemiaky
  • Olivový olej
  • Maslo
  • Mlieko
  • Parmezán
  • Cesnak
  • mleté čierne korenie
  • rascu
  • soľ

Podľa počtu ľudí, na osobu jedno stehno, nasolíme, okoreníme, posypeme rascou, položíme na plech, ak chcete - tak aj na nasekaný cesnak, potom je to celkom iná chuť, polejeme olivovým olejom a pečieme do mäkka asi polhodinu  pri teplote 180 stupňov Celzia. Po kontrole pichnutím vidličky, či ide ľahko do mäska a nepustí šťavu môžeme vybrať z rúry, ak to ide ťažko a pustí šťavu, tak ešte pečieme približne 15 minút. Aby sme to mali perfektné, môžeme pridať na povrch plátky masla, a zvýšime aj teplotu na 200 stupňov Celzia. Ak je mäsko hotové, na stehienku uvidíte, ako sa oddeľuje mäsko od kosti. Cele je to krásne chrumkavé a do hneda.

Zemiaková pena, ktorú miluje snáď každý:

Zemiaky uvaríme v slanej vode s pridaním štipky rasce, do mäkka sú spravidla za 20 minút,  scedíme ich, ak varíme zároveň polievku, tak prosím tú vodu zo zemiakov, NEVYLIAŤ, je to super zdravý základ pre zemiakovú polievku, ktorú Česi volajú bramboračka, môžete ju spraviť tak, že si necháte trochu uvarených  zemiakov, pridáte nasekaný cesnak, prípadne pažítku alebo petržlen, spolu krátko prevaríte a máte hotovú polievku...

Teraz späť k pene, základ je: hrniec nechať na miernom ohni, pridať mlieko, podľa množstva zemiakov jedno deci a potom prípadne pridať ešte trochu, ako sa Vám bude zdať hustota peny + maslo, alebo olivový olej a zmixovať. Jemne dosolíte a máte penu ako lusk. Niekto pridáva aj strúhaný parmezán, skúste, stojí to za to.

Podávame s kompótom, alebo ak ste stihli, tak s hlávkovým alebo uhorkovým šalátom. Kúsky umytého šalátu pokvapkáme olejom a pridáme nasekaný strúčik cesnaku, potom osolíme a zálievka je vždy rovnaká, dve polievkové lyžice cukru, jedna lyžica octu, aký máte radi, cukor rozpustiť, pridať vodu asi deci a pol a zaliať. Toto robte vždy ako posledné, šalát by sa mal čo najskôr podávať. Dobrú chuť!

Autor: Miroslav Würfl, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame