Máte chuť na niečo sladké? Napríklad jarný múčnik od starkej? Ak áno - vypočujte si chutný a ľahký recept, ktorý Miroslav Würfl nahral s majiteľkou odevnej firmy z Bratislavy, Vierou Beniakovou...
Jarný múčnik od starkej so žĺtkovou polevou
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
To bola Viera Beniaková z Bratislavy, ktorá dnes pripravovala jarný múčnik od starkej, so žĺtkovou polevou. Zopakujme si, čo budeme potrebovať na prípravu tohto koláča:
Na cesto potrebujeme:
- 28 dkg práškového cukru
- 28 dkg maslo
- 28 dkg mleté orechy
- 14 dkg polohrubej múky
- Prášok do pečiva – polovicu vrecka
- 6 vajec – osve bielok
POSTUP:
Vymiešame maslo s cukrom, primerane, netreba do peny, pridáme orechy a múku s práškom do pečiva. Premiešame a napokon pridáme tuhý sneh z bielkov – pomaly a opatrne primiešame k zmesi, rozotrieme na plech, malo by to byť hladko a rovno – najlepšie použiť lopatku na roztieranie, vlastne dáte koláču konečnú formu.
Pečieme pri teplote 180 °C asi 15 minút. Po uplynutí času zisťujeme, či je cesto hotové pichnutím špáradla do cesta, ak je po vytiahnutí suché, vyberieme cesto z rúry.
Medzičasom si pripravíme polevu, to musíte mať hneď po vybratí z rúry, aby ste mohli zákusok poliať polevou, ktorá sa aplikuje na horúce cesto.
Jednoduchá poleva:
6 žĺtkov + 25 dkg práškového cukru vymiešame do hladka, mixovať netreba.
Koláč sme poliali polevou a roztiahli stierkou – POZOR schne to rýchlo, treba pracovať šikovne, aby ste mali polevu hladkú, ak nie, nič sa nedeje, na chuti to neuberie, len na efekte.
Všetkým želám dobrú chuť!