Minulosť a súčasnosť Nyáryovskej kúrie v Bučanoch

Minulosť a súčasnosť Nyáryovskej kúrie v Bučanoch

Pýchou obce Bučany v okrese Trnava je Nyáryovská kúria. Pred piatimi rokmi bolo toto šľachtické sídlo zrekonštruované a teraz v nej nájdete kultúrno-spoločenské centrum. Na mieste súčasnej kúrie stála už predtým iná, z ktorej sa zachovala pivnica. Vznik stavby sa datuje do 17. storočia. Michal Herceg o nej hovorí s Dagmar Novákovou, vďaka ktorej to v kúrii celoročne žije rôznymi podujatiami. Poďme teda na chvíľu do histórie.

Minulosť a súčasnosť Nyáryovskej kúrie v Bučanoch 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pred chvíľou sme vám priblížili históriu Nyáryovskej kúrie v Bučanoch pri Trnave. Pred niekoľkými rokmi ju zrekonštruovali a odvtedy sa v nej odohráva všeličo zaujímavé, pretože tam sídli kultúrno-spoločenské centrum. S Dagmar Novákovou hovorí Michal Herceg.

Minulosť a súčasnosť Nyáryovskej kúrie v Bučanoch 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V bučianskej Nyáryovskej kúrii sme boli s Michalom Hercegom. Virtuálne ju môžete navštíviť cez internetovú stránku alebo sociálnu sieť. Aj v Bučanoch čítajú na pokračovanie z knihy miestneho rodáka, zverejňujú nové fotografie a všemožne sa snažia so svojimi návštevníkmi komunikovať, hoci fyzická návšteva kúrie zatiaľ možná nie je.

 

Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: bucany.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame