Príbeh na týždeň: Rozprávanie o hadoch

Príbeh na týždeň: Rozprávanie o hadoch

Hady nás fascinujú, ale zároveň v nás vzbudzujú strach. Od pradávna sa vyskytujú v mýtoch a legendách. Hady sú však úžasné stvorenia, ktoré sa prispôsobili všetkým podmienkam prostredia. Dokážu plávať na šírom mori, šplhať sa po vysokých stromoch, zahrabávať sa pod zem či prežiť v horúčavách na púšti. Mária Babinská najskôr dala slovo našim najmenším.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Bojíte sa hada ? Na túto otázku asi mnohí odpovedia kladne. Niekomu sú hady odporné pre ich údajne slizké telo, čo vôbec nie je pravda. Iní sa boja ich uhrančivého pohľadu, ďalší uštipnutia. Už v dávnych dobách to boli najobávanejšie živočíchy a zohrávali poprednú úlohu v poverách a povestiach. Len si spomeňme na biblický príbeh Adama a Evy. No v niektorých krajinách im pripisujú pozitívne vlastnosti. Napríklad v egyptskej symbolike sprevádzajú hady predstaviteľov plodnosti, sú aj symbolom ochrany, úspechu, sily života. O strachu z hadov sa Mária Babinská zhovárala s herpetológom Danielom Jablonskim. 

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Had je zaujímavý živočích. Nemá nohy, a predsa sa dokáže rýchlo pohybovať, nemá plutvy, a predsa dokáže elegantne plávať. Vďaka priehľadným, zrasteným mihalniciam sa dokáže uprene, priam hypnoticky pozerať bez žmurknutia. Tieto fascinujúce tvory sme sa rozhodli hľadať. Vybrali sme sa na prechádzku do Rusoviec k malému štrkovisku. Teraz v júli sú horúčavy a hady nemajú radi veľké teplo, najvhodnejšie obdobie je jar a jeseň. Máriu Babinskú sprevádzal herpetológ Daniel Jablonski, doktorant na Prírodovedeckej fakulte v Bratislave.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý týždeň hovoríme o hadoch. Hoci sú to malé živočíchy, vďaka jedu dokážu, ak nie zabiť, tak spôsobiť veľké nepríjemnosti. Na Slovensku žije päť druhov hadov: Užovka obyčajná, Užovka stromová, Užovka hladká, Užovka fŕkaná a jediný jedovatý had vretenica obyčajná. Mária Babinská oslovila herpetológa Daniela Jablonskeho.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


A ideme do finále s naším príbehom o hadoch. Aké príslovia, či porekadlá súvisia s týmto živočíchom? Had je spomínaný najmä v zmysle falošnosti: „Na jazyku med v srdci had“ alebo „Chová hada za ňadry“ alebo ako agresivita: „Skáču doň ako hady“ či „Sipí ako had“, ale tiež sa prirovnáva k niečomu úbohému: „Stnem ťa ako hada!“, „Mece sa po zemi ako had“ alebo „Zvíja sa od bolesti ako had“. Fascinujúce tvory sme spoznávali vďaka herpetológovi Danielovi Jablonskom, s ktorým sa zhovárala Mária Babinská.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Domáceho hada, ako ste počuli nemôžeme nikdy zabiť, je to náš ochranca. Žije v múroch, pod prahom, pod pecou alebo pod samotným domom. Veríme, že aj vy, ktorí neznášate tieto živočíchy ste aspoň trošku zmenili názor, veď hady patria do prírody a musíme sa naučiť s nimi žiť.   




Autorka: Mária Babinská; Ilustr, foto: Ľuboš Houška

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame