Príbeh na týždeň: Povstalecké príbehy

Príbeh na týždeň: Povstalecké príbehy

Slovenské národné povstanie nebolo a nie je „iba“ príbehom partizánov a vojakov, ale rovnako aj príbehmi mnohých rodín. Ten dnešný  Janka Bleyová nazvala BABUĽKA. Skôr však, ako sa začne odvíjať jeho dej, dajme slovo Jozefovi Bystrickému z Vojenského historického ústavu.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnešný príbeh zo Slovenského národného povstania pomenovala Janka Bleyová jednoducho – GENERÁL.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Svoje povstalecké príbehy majú  aj ľudia, ktorí nikdy nedržali v rukách zbraň. Ich  jedinou  možnosťou pomôcť – bola odvaha a provizórne pomôcky na  ošetrovanie ranených. Taký je aj príbeh  s  názvom  OŠETROVATEĽKA. A tak ako všetky ostatné,  aj ten dnešný otvára Jozef Bystrický  z Vojenského historického ústavu, za ktorým zašla Janka Bleyová.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tak, ako všetky ostatné,  aj ten dnešný - otvára  Jozef Bystrický  z Vojenského historického ústavu, za ktorým zašla Janka Bleyová. Stále sme v temných časoch druhej svetovej vojny a bojov za slobodu. 

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pri príležitosti  výročia  Slovenského národného povstania  pred siedmimi rokmi,  zorganizovala organizácia Zväzu protifašistických bojovníkov v Zemianskych Kostoľanoch  pietne stretnutie rodín, ktorí po vojne v tamojšom masovom hrobe,  našli  umučené telá  svojich  najbližších: otcov, bratov, synov a dcér. Posledný príbeh zo Slovenského národného povstania „ Ruža v ohni“ však bude  trochu osobný, pretože  ho zažili v rodine  autorky príbehov Janky Bleyovej.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sú stovky, tisíce príbehov zo Slovenského národného povstania. Päť z nich nám tento týždeň  s ich  účastníkmi,  sprostredkovala Janka Bleyová.

Autorka: Janka Bleyová; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame