Vedci SAV objavili šváby, ktoré žijú ako superorganizmus

Vedci SAV objavili šváby, ktoré žijú ako superorganizmus

Väčšina organizmov v prírode žije jednoducho, osamelo. Iba neveľký počet dosiahol najvyšší stupeň hierarchie a žije v organizovaných „štátoch“. Medzi nich patria napríklad včely či mravce, ale aj cudzokrajné termity. Pre tieto organizmy je typická deľba práce, prekryv generácií a starostlivosť o potomstvo. Vedci zo Slovenskej akadémie vied zistili, že takýto „superorganizmus“ tvoria aj šváby. Mária Babinská oslovila Petra Vršanského, ktorý je zamestnancom dvoch ústavov, Ústavu vied o Zemi a Ústavu zoológie SAV. Najskôr nám povie o výskumnom tíme,  v ktorom pracovali zahraniční aj slovenskí odborníci.

Vedci SAV objavili šváby, ktoré žijú ako superorganizmus 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Výskum švábov sa realizoval pod záštitou ekvádorskej vlády. Mimochodom slovenskí odborníci spolu zo zahraničnými skúmali v oblasti, kde nežijú ani Indiáni pretože šaman ju vyhlásil za miesto zlého ducha. Je to hustý prales so stáročnými stromovými papraďami, aj s útočiacimi opicami. Bez mačety sa nepohnete. A práve tam sa nachádzajú výnimočné živočíchy, ktoré žijú v hniezdach. Tieto šváby sa živia výlučne zelenými riasami. Mária Babinská pokračuje v rozhovore s paleobiológom Petrom Vršanským, vedúcim medzinárodného výskumného tímu.

Vedci SAV objavili šváby, ktoré žijú ako superorganizmus 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento výskum komentujú najprestížnejšie svetové vedecko-popularizačné média. Slovenské vedci dúfajú, že ich vedecká činnosť pomôže ochrane jedného z najcennejších území sveta, ktorým je biosférická rezervácia UNESCO Sumaco v Ekvádore.

Autorka: Mária Babinská

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame