14. marec je Medzinárodný deň planetárií. Dočká sa Bratislava planetária?

14. marec je Medzinárodný deň planetárií. Dočká sa Bratislava planetária?

V nedeľu, 14. marca je medzinárodný deň planetárií. Planetárium je zariadenie, ktoré premieta nočnú oblohu s hviezdami, planétami a ďalšími astronomickými objektmi. Náučné a zábavné programy je možné premietať aj počas dňa a za nepriaznivého počasia, na rozdiel od klasického pozorovania nočnej oblohy. Na Slovensku máme niekoľko planetárií. No v Bratislave a v celom v Bratislavskom kraji, žiaľ budova určená na projekciu a prezentáciu vesmíru nie je. Záujemcovia sa musia vybrať do Hlohovca alebo do Hurbanova. Niektorí cestujú aj do zahraničia, do Viedne alebo do Brna. Mária Babinská najskôr oslovila astrofotografa Tomáša Slovinského.

14. marec je Medzinárodný deň planetárií. Dočká sa Bratislava planetária? 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Planetáriá vo svete patria medzi architektonické dominanty hlavných miest a sú trvalou vizitkou kultúry národa. Mnohé planetáriá sú súčasťou múzeí, mestských parkov, či škôl. Takmer všetky hlavné mestá môžu svojim obyvateľom a návštevníkom ponúknuť bohatý program, no Bratislava sa tým nemôže pochváliť. Nadšenci astronómie v metropole Slovenska nemajú takúto možnosť. Kam chodili študenti pozorovať astronomické úkazy, samozrejme pred pandémiou?  Mária Babinská najskôr oslovila Alenu Petákovú – riaditeľku Základnej školy na Malokarpatskom námestí v Lamači.

14. marec je Medzinárodný deň planetárií. Dočká sa Bratislava planetária? 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Síce Bratislava si ešte počká na planetárium, ale dobrou správou je, že bude u nás hvezdáreň. Už sa podarilo pripraviť dokumentáciu a projekt na výstavbu. Bude na streche novo rekonštruovanej budovy nemeckej školy.  Plánuje sa tam otvoriť aj astronomický krúžok a večerné pozorovanie pre verejnosť. O rok by mohla byť dokončená základná časť hvezdárne.

Autor: Mária Babinská, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame