Spomienka na Mariána Geišberga

Spomienka na Mariána Geišberga

Vianočné sviatky sú spojené aj so spomienkou na tých, čo nás tento rok opustili. Tieto Vianoce už nie je na tomto svete herec Marián Geišberg. Zomrel začiatkom novembra. Marián Geišberg bol predvianočné dieťa – narodil sa pred 65 rokmi, a to 23. decembra v Piešťanoch.
Bol nielen hercom, ale aj hudobníkom, glosátorom a zároveň niekoľko rokov aj hlasom Rádia Regina. Marián Geišberg vyrastal na Myjave. Štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení v Bratislave absolvoval v roku 1979. Prešiel niekoľkými divadlami – v Prešove, v Martine, v Trnave a ako to vtedy bolo bežné, rovno začal hrať vo filmoch, v rozhlase a televízii. Na Marián Geišberga si zaspomíname s Martinom Jurčom. 

Spomienka na Mariána Geišberga Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Marián Geišberg bol nielen hercom, ale aj pesničkárom, naposledy sme ho mohli vidieť v televíznej relácii Zlaté časy, kde si naživo zahral a zaspieval aj so svojím synom Martinom. Jeho CD platňa Neladí vyšla v našom rozhlasovom vydavateľstve v roku 2002. Vyšli mu zbierky poviedok Ono ma to poje a Prejsť prahom a zavrieť dvere. V roku 2001 získal Cenu Jozefa Kronera za najpozoruhodnejší výkon v roku 2000 – za originálne stvárnenie postavy Benedicta v hre Simona Graya Na konci hry. Marián Geišberg by mal 65 rokov, žiaľ tento svet opustil 10. novembra tohto roka.

Autor: Martin Jurčo; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame