Herec Jozef Adamovič by sa dožil 75. narodenín

Herec Jozef Adamovič by sa dožil 75. narodenín

Život herca, režiséra a pedagóga Jozefa Adamoviča bol veľmi pestrý.

Venoval sa svojmu milovanému divadlu, už ako študent si úspešne zahral vo filme Valčík pre milión, vrchol popularity dosiahol v seriáli Vivat, Beňovský! Spoluzakladal umelecké vysokoškolské pracovisko, ale zažil aj nepríjemné životné peripetie, ktoré ho prinútili začas sa stiahnuť do ústrania a skúsiť alternatívny typ liečby zákernej choroby pomocou kozieho mlieka. Ako sám neraz tento trnavský rodák spomínal, život preňho bolo jedno veľké predstavenie. Práve dnes by sa herec a režisér Jozef Adamovič dožil 75 rokov. Zomrel minulý rok v lete.

Z množstva filmov a televíznych inscenácií spomeňme Vrah zo záhrobia, Noční jazdci, Súdim ťa láskou či Kubo. V rozhlase účinkoval napríklad v Gáborovi Vlkolinskom, Adamovi Šangalovi, hrách Láska a pomsta, Zlatý dážď či Strieborný jaguár. Mnoho aj recitoval a ako herec pripravil niekoľko profilov slovenských básnikov, napríklad Ivana Kraska. Hneď po skončení školy sa stal členom Činohry SND v Bratislave (1960, členom bol do roku 1991). V krátkom čase sa stal známym a populárnym hercom. No prišli aj životné peripetie. „Zdalo sa mi, že mi všetko padlo do lona, ale nebolo to celkom tak. Mal som aj nesplnené túžby, a nebolo všetko, ako som chcel. Moja kolegyňa z divadla a rodáčka z Trnavy, herečka Mária Prechovská, mi hovorievala: Jožko, Jožko, všetko dopadne tak, ako má byť a nie tak, ako to ty chceš. To som si často pripomínal. Náš osud sa vyvíja tak, ako to je nutné, nie ako by sme chceli. Je to vyšší princíp, má to vyšší zmysel,“ povedal v jednom z rozhovorov.

V spomienke na Jozefa Adamoviča si vypočujeme úryvok z archívneho rozhovoru, kde Jozef Adamovič hovorí o meste Vrbové, recitáciu, a rozhovor z roku 1970, keď redaktorka Jela Lukešová hostila v rozhlasovom vysielaní manželský pár Jozef Adamovič a Božidara Turzonovová.

Herec Jozef Adamovič by sa dožil 75. narodenín Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame