Spomínanie na Vianoce Oľgy Chodákovej

Spomínanie na Vianoce Oľgy Chodákovej

Oľga Chodáková je zapísaná v dejinách slovenskej kultúry najmä ako choreografka a invenčná televízna režisérka. Bola priekopníčkou scénického ľudového tanca a folklóru. Stála napríklad pri vzniku umeleckého súboru Lúčnica, pri kľúčových inscenáciách Novej scény najmä v 60. rokoch a neskôr pôsobila najmä v televízii.
Práve zajtra uplynie sto rokov od jej narodenia. Martin Jurčo sa stretol s jej dcérou Oľgou Janíkovou, ktorá je známou režisérkou. Zajtra uvedie na televíznej Dvojke dokumentárny film o svojej mame.

Spomínanie na Vianoce Oľgy Chodákovej 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovorila Oľga Janíková o svojej mame Oľge Chodákovej, ktorá sa narodila pred sto rokmi v Bratislave a zomrela v auguste 1989. Dokumentárny film k storočnici výraznej  slovenskej choreografky a režisérky Oľgy Chodákovej bude uvedený na našich obrazovkách RTVS už zajtra na Dvojke po pol dvanástej predpoludním. A o čom presne bude?

Od jej narodenia zajtra uplynie sto rokov. Bola pri zakladaní Lúčnice, neskôr bola šéfkou baletu Novej scény a napokon dlhé roky pôsobila v televízii, kde vznikli skvostné televízne dokumenty o výtvarníkoch, televízny Matelko, alebo ak chcete Drobček, ale i celý rad programov z oblasti ľudového umenia a folklóru. Napríklad aj tie vianočné.

Zaujímavosťou je, že ešte koncom 40. rokov na scéne Slovenského národného divadla naštudovala tance folklórneho pásma Rok na dedine v réžii Karola L. Zachara. Pokračuje Martin Jurčo v rozhovore s dcérou Oľgy Chodákovej – Oľgou Janíkovou, ktorá tento dokument pripravila.

Spomínanie na Vianoce Oľgy Chodákovej 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na Oľgu Chodákovú,, jednu z výrazných osobností slovenského divadla, ľudového umenia i televíznej tvorby budú spomínať aj ďalšie osobnosti: predsedníčka Živeny Alena Bučeková, niekdajší sólista baletu SND Peter Rapoš a mnohí ďalší. Dokument uvedie televízna Dvojka zajtra po pol dvanástej predpoludním.

Autor: Martin Jurčo, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame