Gustav Brom sa narodil pred 100 rokmi

Gustav Brom sa narodil pred 100 rokmi

Tisícky rôznych nahrávok a rovnaké množstvo verejných koncertov, dokonca aj s veľkými zahraničnými hviezdami. Hovoríme o Gustavovi Bromovi. Narodil sa 22. májá pred sto rokmi a zomrel v septembri 1995 v Brne.

Rodák z Veľkých Levár bol dobrý muzikant, no hlavne výborný manažér. Polstoročie vedel spájať zanietených hudobníkov rôznych generácií, ktorí účinkovali pod hlavičkou Orchester Gustava Broma. Často účinkoval aj na Bratislavských džezových dňoch či Bratislavskej lýre. Na významnú osobnosť našej hudobnej kultúry si teraz zaspomíname s Martinom Jurčom.

Gustav Brom sa narodil pred 100 rokmi Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Takto veselo spomínal Gustav Brom na svoju hudobnícku éru. Krátko pred svojou smrťou pred dvadsiatimi rokmi odovzdal svoju dirigentskú paličku nástupcovi Vladovi Valovičovi. Gustav Brom Big Band – ako sa volá teleso po novom, je dnes aj rezidenčným telesom Českého rozhlasu. Orchester nahral tisícky skladieb s našimi spevákmi aj na platne aj pre rozhlasové vysielanie.

Dnes večer po 22,30 budeme v relácii Bez počúvať inštrumentálne nahrávky v podaní Orchestra Gustava Broma – a zajtra po 23,00 zase pesničky, keď spevákov tento orchester sprevádzal.

Tu je jedna zo skladieb s názvom Nemysli na mňa. Hrá Orchester Gustava Broma.

Autor: Martin Jurčo, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame