Korunovácia Márie – Terézie

Korunovácia Márie – Terézie

História bratislavských korunovácií trvala dlhých 267 rokov. Bolo tu korunovaných 10 kráľov, 1 kráľovná a 7 kráľových manželiek, ktorí boli zároveň českými kráľmi, nemeckými kráľmi a honosili sa i cisárskou korunou Svätej rímskej ríše nemeckého národa. V Dóme svätého Martina sa 25. júna 1741 sústredila celá elita Uhorska, o ôsmej hodine ráno sa tu začala korunovácia Márie Terézie za uhorskú kráľovnú. Korunoval ju ostrihomský arcibiskup a po obrade pasovala nová uhorská kráľovná rytierov a zložila prísahu vlasti. Pokračuje Hana Michalčíková.

Korunovácia Márie – Terézie 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už onedlho 25-teho júna si pripomenieme 280 rokov od korunovácie Márie - Terézie v Bratislave, ktorej vládou sa začalo obdobie tereziánskeho osvietenstva a nebývalého rozkvetu mesta. Za 40 rokov svojho panovania si Mária Terézia získala úctu a obdiv pre svoju štátnickú a  politickú činnosť. S veľkým úsilím sa venovala reformám krajín, v ktorých vládla. Počas svojej vlády postupne zreformovala prakticky každú oblasť verejného a hospodárskeho života. Vnímali ju takto pozitívne aj poddaní v jej dobe - pýtala sa Hana Michalčíková historičky Tünde Lengyelovej.

Korunovácia Márie – Terézie 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pripomenuli sme si panovníčku Máriu Teréziu, ktorá bola pred 280-timi rokmi korunovaná v Bratislave za uhorskú kráľovnú. Na Bratislavu Mária Terézia nikdy nezabudla. Za jej panovania sa uskutočnili veľké zmeny Bratislavského hradu  a na ich úprave pracovali významní architekti.

Autor: Hana Michalčíková, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame