Historická hodnota Heydukovej ulice

Historická hodnota Heydukovej ulice

Mnoho ľudí prechádza denne Heydukovou ulicou v Bratislavskom Starom meste, pritom možno netušia o historickej hodnote tamojších niektorých budov. Heydukova ulica je pomenovaná podľa českého spisovateľa Adolfa Heyduka a nachádza sa medzi Špitálskou a Obchodnou ulicou, s ktorými je  rovnobežná. Pred pár dňami som sa na nej stretla s turistickým  sprievodcom a lektorom kurzu sprievodcov Bratislavského kultúrneho a informačného strediska Martinom Zánim. Rozhovor sme začali pred rožnou ošarpanou budovou, ktorá ako skvost nevyzerá.

Historická hodnota Heydukovej ulice 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sa s turistickým  sprievodcom a lektorom kurzu sprievodcov Bratislavského kultúrneho a informačného strediska Martinom Zánim prechádzame po Heydukovej ulici v Bratislave. A vrátime sa k príbehu záchrany židovských obyvateľov. Ako skončil?

Historická hodnota Heydukovej ulice 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Heydukova ulica sa nevolala vždy takto. Začiatkom 20. storočia mala táto ulica pomenovanie Krištofa Preisa. Krištof Preis bol Bratislavčan, ktorý sa narodil v roku 1515 a stal sa významným profesorom na Frankfurtskej univerzite. Táto ulica dostala pomenovanie Heydukova až v 30.- tych rokoch minulého storočia po známom českom básnikovi.

Autor: Marcela Jedináková, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame