Ján Cikker sa narodil pred 110 rokmi

Ján Cikker sa narodil pred 110 rokmi

K jeho žiakom patria napr. Ilja Zeljenka, Miroslav Bázlik, Juraj Beneš, Marián Varga a ďalší. Hovoríme o významnom hudobnom skladateľovi Jánovi Cikkerovi. Narodil sa 29. júla 1911 – teda pred 110 rokmi v Banskej Bystrici a zomrel v decembri v roku 1989 v Bratislave.
Jeho prvá opera Juro Jánošík patrí k základným dielam slovenskej opernej tvorby. Pripomeňme ďalšie diela: Beg Bajazid, Mister Scrooge, Vzkriesenie, Hra o láske a smrti, Obliehanie Bystrice a Zo života hmyzu. Vynikali predovšetkým témy humanizmu a túžby po slobode.

V Bratislave vo vile skladateľa vzniklo Múzeum Jána Cikkera. Martin Jurčo sa pri jeho návšteve presvedčil aj o tom – že to nie je len miesto koncertov, ale aj múzeum, ktoré môže prezentovať zaujímavosti z viacerých oblastí umenia. O Jánovi Cikkerovi hovorí lektorka múzea Irena Michalicová.

Ján Cikker sa narodil pred 110 rokmi Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

O hudobnom skladateľovi Jánovi Cikkerovi hovorila Irena Michalicová, s ktorou sa môžete stretnúť aj osobne v Múzeu tohto skladateľa v Bratislave vo Fialkovom údolí. Pripomeňme, že pri tomto 110. výročí narodenia skladateľa vyšla aj CD platňa jeho inštrumentálnej tvorby. A ešte jedna zaujímavosť –  tento rok 9. a 10. decembra uvedie Slovenská filharmónia Cikkerovo oratórium Óda na radosť spolu s Beethovenovou 9. symfóniou – s jeho Ódou na radosť.

Autor: Martin Jurčo, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame