Zaujímavé motívy na bankovkách 19. a 20. storočia

Zaujímavé motívy na bankovkách 19. a 20. storočia

Bankovky nás dnes zaujímajú predovšetkým svojou hodnotou. Čím vyššia, tým lepšia. Ale bol by to veľmi zjednodušený pohľad. Bankovky sú na pohľad aj krásne maľované obrázky – so zaujímavými motívmi, ktoré na nich nie sú zobrazené náhodne, ale cielene. Ich autormi boli a dodnes sú vynikajúci výtvarníci. V dnešnej téme sa pozrieme ako vznikali od čias Rakúsko-Uhorskej monarchie až dodnes a čo všetko zobrazovali a symbolizovali. Hana Michalčíková sa rozprávala s doktorom Františkom Chudjákom z Národnej banky Slovenska, ktorý sa zaoberá históriou bankovníctva.

Zaujímavé motívy na bankovkách 19. a 20. storočia I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

S historikom Národnej banky Slovenska Dr. Františkom Chudjákom sme už dnes hovorili o tom, aké boli najčastejšie a najzaujímavejšie zobrazenia na bankovkách Rakúsko-Uhorskej koruny aj bankovkách z obdobia vzniku 1. Československej republiky. Keďže sme ešte nemali národnú banku, bankovkám z tohto obdobia hovoríme „štátovky.“ Prvá emisia československých štátoviek vyšla už v roku 1919. Verejnosť ju pozná najmä vďaka rukopisu jedného z vtedajších najslávnejších umelcov Alfonsa Muchu. Ale ako sa dozvedela Hana Michalčíková od Františka Chudjáka, historika Národnej banky Slovenska, ani o ďalšie vzácne mená výtvarníkov nebola núdza a rovnako o zaujímavé motívy.

Zaujímavé motívy na bankovkách 19. a 20. storočia II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Možno mnohí ste si pri informáciách od historika Národnej banky Slovenska Františka Chudjáka aj zaspomínali na bankovky, ktoré s vami prežili veľkú časť vášho života. Možno niektoré ste si aj na pamiatku odložili, aby vám pripomínali istú etapu života. Zhodnút sa môžeme v jednom – boli zaujímavé a  niesli rukopis tých najlepších umelcov - výtvarníkov. Dnes ich nahradili eurobankovky. Ozaj, viete, že najdlhšie bez opotrebovania vydrží dvadsaťeurová bankovka? V v priemere asi dva roky aj šesť mesiacov. A najmenej vydrží päťdesiateurová bankovka, tá len niečo vyše dva roky. V tesnom závese za ňou je päťeurovka.

Autor: Hana Michalčíková, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame