Z dejín Polikliniky na Bezručovej ulici v Bratislave

Z dejín Polikliniky na Bezručovej ulici v Bratislave

V minulom storočí bola Bezručova ulica známa, okrem Modrého kostolíka, aj nemocnicami a pôrodnicou. Nachádzali sa tam významní chirurgovia aj rôzni odborní lekári. V roku 2008 však poliklinika spustla. Našťastie, táto budova z tridsiatych rokov minulého storočia dostala nový šat. Dnes je opäť pekným príkladom funkcionalistickej architektúry v Bratislave. Budova bola postavená v rokoch 1932 – 1939. Viac povedal Martinovi Jurčovi architekt Ľubomír Boháč.

Z dejín Polikliniky na Bezručovej ulici v Bratislave I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V súčasnosti sa v Bratislave hovorí najmä o búraní jednej z modernistických budov, a to bratislavského Istropolisu. Aj keď sa kultúrne stánky búrajú, našťastie to obišlo zdravotnícky objekt – polikliniku na Bezručovej ulici. Stalo sa tak aj preto, že v roku 1989 bola táto funkcionalistická stavba zapísaná medzi národné kultúrne pamiatky.

Pripomeňme, že budova vznikla v tridsiatych rokoch. Dnešnú podobu jej dodala prestavba v 60. rokoch. V tomto období tam vzniklo aj prvé špičkové neonatologické pracovisko - Stanica pre nedonosené deti. Pomáhali tam deťom v kritických stavoch z celého Slovenska a snažili sa ich navrátiť do života. Dnes ožíva najmä časť polikliniky. Čo sa zo starého podarilo preniesť do súčasnosti povedal Martinovi Jurčovi architekt Ľubomír Boháč.

Z dejín Polikliniky na Bezručovej ulici v Bratislave II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Poliklinika Bezručova dostala nový dych. A ako už odznelo aj v našich reláciách, do plnej prevádzky by sa mala dostať už v marci. Dokonca spustili už aj objednávanie pacientov.

Autor: Martin Jurčo, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame