Vojenské skúsenosti Branislava Tvarožka

Vojenské skúsenosti Branislava Tvarožka

Počas víkendu sme si v rôznych častiach Slovenska pripomenuli koniec druhej svetovej vojny. Nie je už veľa priamych účastníkov, veď od jej konca uplynulo už 77 rokov. Druhú svetovú vojnu zažil aj Bratislavčan Branislav Tvarožek.

Narodil sa v roku 1925 a jeho životná filozofia a zmysel pre spravodlivosť ho priviedli až k odboju. Ešte predtým však mal trpkú skúsenosť s režimom slovenského štátu. Dnes má Branislav Tvarožek 97 rokov, a tento zmysel mu zostal rovnako silný. Nielen počas odboja, ale aj počas desaťročí po druhej svetovej vojne. Martinovi Jurčovi  porozprával aj o tom, čo ho v živote ovplyvnilo.

Vojenské skúsenosti Branislava Tvarožka I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V našej rubrike História vám predstavujeme Bratislavčana Branislava Tvarožka. Má 97 rokov. Napriek tomu jasnú myseľ, pevnú vôľu a hodnoty, ktorých sa držal celý život.  Jeho strýko Tomáš Tvarožek bol napríklad aj známy finančník a zaslúžil sa počas prvej republiky o vybudovanie siete mestských sporiteľní.

Ako už hovoril Branislav Tvarožek pred pesničkou, počas vojnového slovenského štátu bol vylúčený zo školy, pretože zatieral nemecké nápisy. Vrátil sa preto z Bratislavy do regiónu v ktorom vyrastal. A zúčastnil sa SNP. Martinovi Jurčovi povedal aj o tom, ako sa zúčastnil na odboji...

Vojenské skúsenosti Branislava Tvarožka II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Bratislavčan Branislav Tvarožek má aj vo svojich 97 rokoch jasnú myseľ a vníma aj aktuálne dianie. Veď ako povojnový politický väzeň bol pred časom vyznamenaný aj prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Autor: Martin Jurčo, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame