História: Výstava 100 rokov Dunajplavby v Múzeu dopravy

História: Výstava 100 rokov Dunajplavby v Múzeu dopravy

Po vzniku Československa vznikol celý rad dôležitých podnikov. Úrady, ministerstvá, ale aj štátne dráhy či lodná doprava. Dunaj bol na našom území strategickou riekou, ktorá nás spájala so svetom. A tak bolo jasné, že vznikne aj Dunajplavba. Sto rokov Dunajplavby s podtitulom Príbehy slovenských lodí na riekach, moriach a oceánoch. To je rozsiahla výstava, ktorú až do konca septembra môžete vidieť v Múzeu dopravy pri bratislavskej hlavnej stanici. Lode, lodná technika, fotografie, vybavenie lodí, dejiny plavebných podnikov, ale aj dispečingu. To je len zlomok z výstavy, o ktorej Martinovi Jurčovi povedal autor Martin Goduš.

Výstava 100 rokov Dunajplavby - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sme v Múzeu dopravy v Bratislave a hovoríme o výstave 100 rokov Dunajplavby. Približuje storočnú históriu plavby na území Slovenska od obdobia vzniku podniku v roku 1922 až do súčasnosti. Na svoje si prídu malí aj veľkí pri pohľade na unikátne modely lodí, ktoré plávali pod vlajkou plavebného podniku. Počas rokov menil meno a sčasti funguje dodnes. Martin Jurčo sa na výstave rozprával aj so sympatickým sprievodcom, a tým je niekdajší lodník Stanislav Drdoš.

Výstava 100 rokov Dunajplavby - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovoril Stanislav Drdoš, ktorý celý život strávil ako strojník. Až do 30. septembra môžete vidieť v Múzeu dopravy v Bratislave túto rozsiahlu výstavu o dejinách plavebných spoločností na Dunaji.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame