Pred päťdesiatimi rokmi sa začal vysielať rozhlasový rodinný seriál Čo nového Bielikovci

Pred päťdesiatimi rokmi sa začal vysielať rozhlasový rodinný seriál Čo nového Bielikovci

Teraz si s Michalom Hercegom pripomenieme jedno zaujímavé výročie. Pätnásteho marca roku 1974, teda pred päťdesiatimi rokmi, bola odvysielaná prvá časť rozhlasového rodinného seriálu Čo nového Bielikovci. Seriál sa vysielal šestnásť rokov a deväť mesiacov a mal 880 častí. Pri rádiách ho so záujmom sledovalo neraz až dva a pol milióna slovenských poslucháčov. Otcom myšlienky rodinného seriálu bol vtedajší šéfredaktor literárno-dramatického vysielania Emil Benčík.

Pred päťdesiatimi rokmi sa začal vysielať rozhlasový rodinný seriál Čo nového Bielikovci I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jozef Bobok, Ernest Štric, Dušan Široký, Eva Galandová, Helena Križanová Brindzová. Do tvorby rozhlasového seriálu Čo nového Bielikovci, ktorý sa prvýkrát začal vysielať pred päťdesiatimi rokmi, sa zapojili desiatky autorov a autoriek. Ich texty roky interpretovali ALojz Kramár, Ján Mistrík, Dušan Kaprálik, Zoro Laurinc alebo aj Anton Glézl, ktorý sa preslávil ako všetečný a veselý sused Bielikovcov Adam Tajgalík. Ukážku zo seriálu vybral Michal Herceg.

Pred päťdesiatimi rokmi sa začal vysielať rozhlasový rodinný seriál Čo nového Bielikovci II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rozprávanie o Bielikovcoch uzavrel motív z ich zvučky, ktorá každý týždeň znela v slovenských domácnostiach takmer sedemnásť rokov. Ak by sa vraj scenáre tohto seriálu dali zviazať do jednej knihy, tak by mala okolo 16000 strán a keby sme si ho chceli vypočuť celý, museli by sme počúvať osemnásť dní a osemnásť nocí. Zopakujem, že od odvysielania prvej časti Bielikovcov uplynulo minulý piatok päťdesiat rokov.

Autor: Michal Herceg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame