Sprístupnili expozíciu dejín Trnavy do konca 18. storočia

Sprístupnili expozíciu dejín Trnavy do konca 18. storočia

Do Západoslovenského múzea v Trnave sa po šiestich rokoch vracia expozícia venovaná dejinám Trnavy.

Je celkom nová a jej súčasťou sú už aj moderné technológie.
Je rozdelená do troch celkov. Najstaršie dejiny, stredovek s udelením kráľovských výsad a napokon novoveká Trnava. Súčasťou každého celku je aj časť o živote bežného Trnavčana v spomínanom období. Nájdeme tam aj mnohé zaujímavosti. Napríklad kostru z 15. storočia nájdenú v odpadovej šachte na radnici, ktorá je inštalovaná v štylizovanom hrobe.

Tvorcovia výstavy mali relatívne malý priestor na široké rozpätie dejín Trnavy. Potvrdila to Martinovi Jurčovi autorka výstavy Lucia Duchoňová.

Sprístupnili expozíciu dejín Trnavy do konca 18. storočia I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovoríme o novej stálej expozícii o dejinách Trnavy. Venuje sa obdobiu od najstarších čias, cez stredovek až po novodobé dejiny do konca 18. storočia. Tvorcovia sa snažili skĺbiť doterajšie exponáty v predchádzajúcej stálej expozícii a doplniť ich aj o nové poznatky. Tie postupne historici a archeológovia odkrývali v posledných desaťročiach, keď sa najmä v starej Trnave uskutočnilo viacero rekonštrukcií verejných priestorov. Aj preto s muzeológmi spolupracovali najmä archeológovia.

Martinovi Jurčovi povedala viac architektka Jaroslava Žuffová.

Sprístupnili expozíciu dejín Trnavy do konca 18. storočia II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Novú modernú expozíciu doplnenú o doteraz nevystavené informácie z dejín Trnavy môžete vidieť v hlavnej budove Západoslovenského múzea.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame