Uplynulo 85 rokov od úteku slovenských letcov z vojenského letiska v Piešťanoch do Poľska

Uplynulo 85 rokov od  úteku slovenských letcov z vojenského letiska v Piešťanoch do Poľska

Minulý piatok 7. júna uplynulo presne 85 rokov od úteku slovenských letcov z vojenského letiska v Piešťanoch do Poľska. Úmysel ôsmich príslušníkov leteckého pluku slovenských vzdušných síl bolo zapojiť sa do vznikajúceho československého odboja. Pri spomínanom výročí sa v priestoroch Poľského inštitútu v Bratislave, pod hlavičkou Konzervatívneho inštitútu Milana Rastislava Štefánika, uskutočnil diskusný večer. Odštartoval ho dokumentárny film autorky a režisérky Sone Gyarfašovej. Jeho hlavný protagonista generál Imrich Gablech si v ňom takto zaspomínal na chvíle pred odletom. Písal sa rok  1939.

Uplynulo 85 rokov od úteku slovenských letcov z vojenského letiska v Piešťanoch do Poľska I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

„Nezmieril som sa s rozbitím republiky, lebo ma vychovávali v masarykovskom duchu a ako vojak som prisahal vernosť Československu." Tieto slová pred mnohými  rokmi, novinárom povedal generál Imrich Gablech, jeden z ôsmich letcov, ktorí sa ako prví rozhodli, zúčastniť sa protifašistického odboja. Tento rodák z obce Hrachovište v okrese Nové Mesto nad Váhom bol jediný Slovák, ktorému udelili až štyri najvyššie štátne vyznamenania: britské, české, poľské a slovenské. Vojenský historik Petr Švanda, účastníkom spomienkového diskusného večera vyrozprával aj to, prečo podal návrh na prestížne slovenské ocenenie. Publicista Milan Herčut zase hovoril o 20 ročných peripetiách pri písaní knihy o jednom z ôsmich letcov - Jozefovi Kaňovi. Torzo jeho rozprávania na spomínanom stretnutí, zachytila Janka Bleyová.

Uplynulo 85 rokov od úteku slovenských letcov z vojenského letiska v Piešťanoch do Poľska II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Publicista Milan Herčut verí, že  knihou pod názvom „Jeden z mála“, na ktorú sa už tešia historici, ale aj priaznivci leteckej histórie v štyroch európskych krajinách, čoskoro  uzavrie jednu svoju náročnú spisovateľskú etapu.

Autorka: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame