80. narodeniny zakladateľa Radošinského naivného divadla Stanislava Štepku

80. narodeniny zakladateľa Radošinského naivného divadla Stanislava Štepku

Dramatik, herec, divadelník a najdôležitejšia osobnosť Radošinského naivného divadla – Stanislav Štepka má osemdesiat rokov. Je to až neuveriteľné, ale šesť desaťročí je principálom vlastného divadla, píše hry, no najmä vymýšľa príbehy.

Divadlo vzniklo v roku 1963 v Radošine, no rovnakú slávu zaznamenalo v Bratislave, dostalo sa do filmu, televízie, na platne. A to popri základnej práci divadla – študovaní hier a divadelnej prevádzke. Martin Jurčo nás teraz so Stanislavom Štepkom zavedie na miesto, kde sa to všetko začalo – do Radošiny. Hovorí Stanislav Štepka.

Stanislav Štepka I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sme na návšteve v Radošine a s jubilujúcim Stanislavom Štepkom spomíname na prvé roky Radošinského naivného divadla. V autentickom priestore pôvodného javiska. Martin Jurčo sa so Stanislavom Štepkom pristavil v hereckej šatni.

Stanislav Štepka II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A teraz si zaspomíname s jubilantom Stanislavom Štepkom na niektorých hercov Radošinského naivného divadla. V pôvodných priestoroch v Radošine je celá stena s fotografiami z inscenácií, portrétov hercov a fotiek z Radošiny. Napríklad tam nájdeme aj fotografie z inscenácie Sčista-jasna, ktorá je aj o dejinách obce.

III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počúvate Reginu Západ a so západným Slovenskom je spojené aj Radošinské naivné divadlo. Od roku 1963 pôsobilo okrem Radošiny najmä v Bratislave. Najdlhšie to bolo v areáli niekdajšieho Domu techniky pri Istropolise, dnes majú vlastnú scénu na Záhradníckej ulici. My sa však so Stanislavom Štepkom prechádzame po Radošine.

IV. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rozprávame sa so Stanislavom Štepkom a v nasledujúcich minútach nám povie aj o jednej tradícii, ktorú zakomponoval aj do svojich inscenácií. A to je radošinské víno. Aj keď sa tam dorába dodnes, bolo slávne najmä v minulosti.

V. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Možno vás toto rozprávanie motivuje, aby ste prišli do Radošiny. Najnovšie tam plánujú aspoň rekreačne obnoviť tamojšiu železnicu zo Zbehov. Jubilujúcemu spisovateľovi, dramatikovi, hercovi, ale aj principálovi divadla Stanislavovi Štepkovi želáme hlavne veľa zdravia a dobré nápady.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame