Západoslovenské múzeum v Trnave má 70 rokov

Západoslovenské múzeum v Trnave má 70 rokov

Západoslovenské múzeum v Trnave sa zďaleka nevenuje len zbieraniu a uchovávaniu informácií o minulosti krajského mesta, ale záujmom pracovníkov múzea je celý región. Aj keď vzniklo pred 70 rokmi, uchovávaniu historických predmetov sa venovali tamojší vzdelávací krúžok alebo kňaz František Richard Osvald. Rovnako prevádzkovateľ cukrárne v centre mesta Štefan Cyril Parrák bol veľký zberateľ skla a keramiky. To všetko bol základ zbierok Západoslovenského múzea v Trnave, ktoré pri vzniku dostalo aj krásnu historickú budovu - bývalý kláštor klarisiek. A sídli tam dodnes. Budova je rekonštruovaná a vybavená moderným informačným systémom. Martin Jurčo sa rozprával s poverenou riaditeľkou múzea Luciou Duchoňovou. Dostali sa k vzniku múzea.

Západoslovenské múzeum v Trnave má 70 rokov I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Narodeniny oslávilo len nedávno, nielen zavedením nového informačného systému, novými podcastmi, ale aj stretnutím bývalých zamestnancov. Práve tí sa podieľali na výskume regiónu, napĺňaniu depozitára a príprave výstav. Martin Jurčo oslovil jednu z nich, Silviu Čordášovú.

Západoslovenské múzeum v Trnave má 70 rokov II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Západoslovenské múzeum v Trnave oslávilo 70 rokov. No až do konca roka pripravujú celý rad jubilejných podujatí a jedna z výstav sa venuje aj vývoju budov múzea za 70 rokov. Napríklad Domu hudby či Múzea knižnej kultúry, kde kedysi bol Oláhov seminár.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame