Tragické udalosti v Pobedime z roku 1928 ožili v rozhlasovej hre

Tragické udalosti v Pobedime z roku 1928 ožili v rozhlasovej hre

V obci Pobedim neďaleko Piešťan sa v tridsiatych rokoch minulého storočia odohral jeden z najzávažnejších prejavov etnického násilia v medzivojnovom Československu, ktorý bol svojím  rozsahom bezprecedentný aj v európskom kontexte. Dlhodobé napätie medzi majoritným obyvateľstvom a Rómami v obci vyústilo do živelného násilného činu, ktorý je mementom aj pre súčasnosť. Téme sa venuje Vlasta Cigánková.

Tragické udalosti v Pobedime z roku 1928 ožili v rozhlasovej hre I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tragickú, no takmer zabudnutú udalosť z roku 1928, ktorá sa odohrala v Pobedime pri Piešťanoch spracoval v rozhlasovej hre Ján Mikuš. Pokúsil sa zrekonštruovať okolnosti drámy, keď dovtedy bezúhonní občania pri nočnom lynčovaní brutálnym spôsobom zavraždili šesť rómskych spoluobčanov, a to na základe vykonštruovanej zámienky. Autor prezradil Vlaste Cigánkovej aj ďalšie zámery.

Tragické udalosti v Pobedime z roku 1928 ožili v rozhlasovej hre II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rozhlasová hra o pobedimskej tragédii bude mať premiéru 30. októbra na Rádiu Regina Západ a po odvysielaní všetkých častí bude dostupná aj na streamovacích platformách.

Autorka: Vlasta Cigánková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame