Vznikol pamätník obetiam Lietadlovej pošty

Vznikol pamätník obetiam Lietadlovej pošty

Lietadlová pošta existovala v Československu v rokoch 1956 – 1981. Keďže doručovanie zásielok vlakom bolo zdĺhavé, niektoré zásielky na trase Praha – Bratislava – Košice sa prepravovali lietadlami.

V jednu osudnú noc v roku 1977 sa lietadlo Avia AV-14 Československých aerolínií zrútilo neďaleko Ivanky pri Dunaji. Dvaja členovia posádky a dvaja pracovníci pošty pri nej zahynuli. Dlho sa nevedelo o tomto nešťastí. Vďaka členom Historickej spoločnosti Ivanky vznikol neďaleko obce pamätník venovaný tejto tragédii. Jedným z iniciátorov bol člen spoločnosti Rudolf Roller. Martinovi Jurčovi povedal aj o tom, ako zažil toto nešťastie, keď sa vracal neskoro domov z vojenčiny.

Vznikol pamätník obetiam Lietadlovej pošty I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovoríme o leteckom nešťastí z roku 1977. Vtedy 11. februára sa neďaleko Ivanky pri Dunaji zrútilo lietadlo Lietadlovej pošty. Členom historickej spoločnosti Ivanka sa podarilo zistiť podrobnosti udalosti a po 47 rokoch pripravili pozemok a osadili pamätník pripomínajúci túto udalosť. Lietadlová pošta bol spôsob prepravy zásielok na linke z Prahy cez Bratislavu do Košíc, kde sa priamo na palube triedili linky podľa adresátov. Martin Jurčo oslovil jedného z iniciátorov postavenia pamätníka Rudolfa Rollera.

Vznikol pamätník obetiam Lietadlovej pošty II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pamätník v Ivanke pri Dunaji s názvom Pošta nedoletela je venovaný štyrom obetiam, dvom členom posádky, Miroslavovi Melušovi a Václavovi Šmídovi a pracovníkom pošty Košice 2 Tiborovi Nagyovi a Imrichovi Štofanovi. Ich lietadlo sa zrútilo pri obci 11. februára 1977.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame