Špeciálne školstvo na Myjave

Špeciálne školstvo na Myjave

Špeciálne školstvo by sa najnovšie malo zaradiť do hlavného prúdu vzdelávania. Deti nielen s telesnými, ale aj mentálnymi postihnutiami by tak navštevovali bežnú základnú školu v integrácii so zdravými spolužiakmi. Špeciálni pedagógovia však apelujú, že by sa tento zámer mal veľmi dobre zvážiť, aby sa neublížilo samotným deťom. Špeciálne školstvo totiž dokáže úspešne vzdelávať aj samostatne. Iveta Pospíšilová navštívila Spojenú školu na Myjave, ktorú navštevujú deti s ľahkými aj najťažšími mentálnymi postihnutiami, aby sa v praxi dozvedela viac.

Špeciálne školstvo na Myjave - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Každé dieťa potrebuje pravidelne zažívať pocit úspechu. Individuálnym prístupom je to aj v špeciálnom vzdelávaní možné. V tomto školskom roku v myjavskej škole dokonca rodičia priviedli do prípravky aj dvojičky autistov Ondreja a Jakuba, ktorí sa prisťahovali z Michaloviec. Aj absolventi špeciálnej základnej školy sa môžu úspešne uplatniť v rôznych remeslách, dokonca aj v zahraničí. Viac Ivete Pospíšilovej povedala výchovná poradkyňa Spojenej školy v Myjave Vladimíra Gálová.

Špeciálne školstvo na Myjave - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pri správne nastavenom kolektíve môžu postihnuté deti učiť svojich zdravých rovesníkov ohľaduplnosti a empatii. Trendy rozvoja špeciálneho školstva na regionálnej úrovni si v našom rádiu budeme všímať aj naďalej.

Autorka: Iveta Pospíšilová Ilust. foto: jarmoluk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame