Zámocký park v Hlohovci

Zámocký park v Hlohovci

Nádherný platanový háj - výnimočný v strednej Európe. Rastie tam aj 120 ročná borovica lesná, ktorá získala ocenenie v ankete Strom roka 2017. V dnešných Obrázkoch krajiny vám predstavíme zámockú záhradu v Hlohovci. Je to národná kultúrna pamiatka, pričom park je jedným z pamiatkových objektov areálu. Krásy panskej záhrady obdivovala aj Mária Babinská. Sprevádzala ju Natália Foltinovičová z oddelenia životného prostredia Mestského úradu. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

 

A práve dravá korytnačka písmenková likviduje domáce vodné živočíchy, v ich pôvodných biotopoch. Dokonca dokáže usmrtiť aj slabšie mláďatá užovky.

V Zámockej záhrade v Hlohovci zriadili tzv. zámocký poznávací okruh, ktorý nám približuje históriu, zaujímavosti a prírodné krásy. Trasa okruhu je dlhá 2,6 km a má 5 zastávok. A my pokračujeme v našej prechádzke s Máriou Babinskou a jej sprievodkyňou Natáliou Foltinovičovou z oddelenia životného prostredia Mestského úradu. Pred chvíľou sme hovorili o jazierku, ktoré patrí k tým pôvodným prvkom záhrady, v súčasnosti tam majú raj kačice. 

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento rok v lete MZ v Hlohovci odsúhlasilo vyhlásenie areálu za obecné chránené územie. Ich cieľom bolo dosiahnuť lepšiu ochranu parku, zamedziť zásahom v tomto území. A pokiaľ ide o zámok, aj ten sa raz dočká rekonštrukcie. V súčasnosti je už obnovená strecha a vežička. No, aj keď sa do kaštieľa nedostaneme, novinkou je, že môžeme absolvovať takzvanú virtuálnu prehliadku zámku, stačí si zadarmo stiahnuť mobilnú aplikáciu.

Autorka: Mária Babinská; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame