Syslia kolónia v malokarpatskej oblasti Vývrat

Syslia kolónia v malokarpatskej oblasti Vývrat

Medzi ľuďmi je obľúbený pre svoj pôvabný vzhľad a spôsob života. Je známy svojím panáčkovaním a tým, že v prípade nebezpečenstva silno zapíska, aby varoval ostatných spolubývajúcich. Vyskytuje sa v lokalitách, ktoré sú pravidelne kosené alebo spásané.

Hovoríme o sysľovi pasienkovom, ktorého tisícové kolónie sa kedysi dávno vyskytovali na mnohých miestach Slovenska. Začal byť však pokladaný za škodcu a jeho spôsobu života neprospievala ani intenzívna poľnohospodárska činnosť.  Tento rok sa však sysľom, aj vďaka aktivitám ochranárov, začalo dariť a aj preto dostal rok 2018 prívlastok syslí. My sa dnes v Obrázkoch krajiny s Ervínom Haplom z Ochrany dravcov na Slovensku vyberieme na Záhorie, kde len nedávno vzniklo významné sysľovisko.  

Syslia kolónia v malokarpatskej oblasti Vývrat I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zemné skrýše vyhrabáva pazúrikmi, ktoré mu rastú na každej končatine, do lícnych vačkov si naukladá nahromadenú potravu, ktorú odnáša do podzemných chodieb. Má rád slnko a pred dažďom sa radšej schová. A rád býva na lúkach a pasienkoch, aj preto dostal prívlastok pasienkový. Populácii sysľov sa tento rok aj vďaka teplej a dlhej jeseni na Slovensku začalo konečne dariť. Aj preto ho môžeme spokojne nazvať rok sysľov.

S Ervínom Haplom z Ochrany dravcov na Slovensku sa vraciame na sysľovisko v Kuchyni Vývrat, aby sme sa dozvedeli, či už sysle, známe ako veľkí spáči „nabehli“ na svoj zimný režim. 

Syslia kolónia v malokarpatskej oblasti Vývrat II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ich významné lokality sa nachádzajú napríklad aj na Muránskej planine v lokalite Biele vody, kde pod zemou si spokojne odfukuje viac ako 2 000 sysľov, v Slovenskom krase sa uložilo na spánok 600 jedincov, kam sa vrátili vďaka projektu  LIFE Energia a pomoci človeka.

Aj keď príroda funguje podľa svojich múdrych zákonitostí, občas jej musí človek pomôcť, pretože to bol práve on, čo ich porušil. Tak nech sa sysľom na Slovensku túto zimu dobre spí.

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: Ľuboš Houška

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame