Pamätníky Nežnej revolúcie - Vrakuňa a Devínska Nová Ves

Pamätníky Nežnej revolúcie - Vrakuňa a Devínska Nová Ves

V dňoch, keď naše kroky smerujú na cintoríny, aby sme zastali a tichú spomienku venovali tým, ktorí už nie sú medzi nami, ožívajú aj miesta pri pamätníkoch. Jeden z nich, venovaný umučeným a popraveným politickým väzňom stojí na cintoríne vo Vrakuni. Desiatky rokov sa tu schádzajú členovia Zväzu protikomunistického odboja pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu. Pamätník v objatí zelene v centre cintorína vo Vrakuni určite neprehliadnete . Zastavila sa pri ňom aj  Hana Michalčíková s Janou Hamšíkovou z Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave. 

Pamätník vo Vrakuni Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

K Pamätníku umučeným a popraveným politickým väzňom , ktorý stojí na cintoríne vo Vrakuni vás privedie dominantný železný kríž. Patrí k pamätníkom, ktoré nielen svojou veľkosťou, ale aj architektonickým pracovaním dokážu zaujať a primäť k zamysleniu. Nad tým, čo bolo, prečo ,aj aký nám táto časť našej histórie zanechala odkaz. 

Každý z obyvateľov Devínskej Novej Vsi vám s pýchou ukáže Cyklomost slobody, most vedúci ponad rieku Morava, ktorý spája slovenský a rakúsky breh a vytvára tak prepojenie už existujúcich cyklotrás. Otvorený bol v septembri 2012.  O rok nato pribudla v rekreačnej zóne pod ním aj pamätná doska, spomienka na ľudí, ktorí prišli o život pri pokuse o útek zo socialistického Československa. V sprievode Jany Hamšíkovej z Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave sa k nej vybrala Hana Michalčíková.

Pamätník v Devínskej Novej Vsi Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sme navštívili dve miesta , na ktorých sa neubránite spomienkam. Na cintoríne vo Vrakuni a v rekreačnom areáli neďaleko Cyklomostu slobody v Devínskej Novej Vsi. Na oboch miestach sme si zaspomínali na tých, ktorí prišli o život kvôli tomu, že slobodu a demokraciu povýšili na najdôležitejšiu hodnotu života. Presne o týždeň sa zastavíme pri Pamätníku obetiam komunizmu v Trenčíne, ktorý odhalili pred desiatimi rokmi, pri 20. výročí Nežnej revolúcie.

Autor: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame