Dom umenia Piešťany má 40 rokov

Dom umenia Piešťany má 40 rokov

Ak sa povie meno významného slovenského architekta Ferdinanda Milučkého, isto si verejnosť hneď spomenie na jeho monumentálnu stavbu bratislavského Krematória. Pokiaľ ide o monumentálne stavby budov určených na kultúrne účely, tam jednoznačne dominuje veľká stavba Domu umenia v Piešťanoch. Jej prevádzka sa začala pred 40 rokmi a dnes Dom umenia úspešne funguje pod hlavičkou umeleckého súboru Lúčnica.

Po obnove vnútorného priestoru dnes čaká budova aj na obnovu vonkajšej časti budovy. O Dome umenia v Piešťanoch sa Martin Jurčo rozprával s jej riaditeľkou Editou Bjeloševičovou.

Dom umenia Piešťany má 40 rokov 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Hovoríme o budove Domu umenia v Piešťanoch, ktorá má 40 rokov. Je to prvá mimobratislavská účelová stavba divadla postavená po druhej svetovej vojne. Vybudovaná bola podľa projektu Ferdinanda Milučkého a dodnes sa tam ročne uskutočnia stovky výstav, koncertov, divadelných predstavení, a dokonca i prenosov opier.

Veľká sála má kapacitu 622 miest. Nájdeme tam orchestrisko pre 80 hudobníkov a organ, i malú sálu pre sto návštevníkov a výstavný priestor, foyer využívaný aj ako banketová sála, i ďalšie menšie sály pre verejnosť a účinkujúcich. Celá budova je dodnes využitá a obnovou prešla vnútorná časť.

Martin Jurčo sa s riaditeľkou Dom umenia v Piešťanoch Editou Bjeloševičovou rozprával aj o exteriéri, o pohľadovom betóne, ktorý bol architektmi v minulosti veľmi obľúbený.

Dom umenia Piešťany má 40 rokov 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jedno z významných diel Ferdinanda Milučkého Dom umenia v Piešťanoch má 40 rokov. Dúfajme, že návrh zápisu za Národné kultúrne pamiatky sa stane realitou, a tak budova získa finančné prostriedky aj na obnovu fasády.

 

Autor: Martin Jurčo; Foto: Ľuboš Houška

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame